OO invalida rada Lazarevac obeležila Dan osoba sa invaliditetom

Pod nazivom “Osnaživanje osoba sa invaliditetom i osiguranje inkluzivnosti i jednakosti” obeležen je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Prigodnom proslavom u svojim prostorijama ovaj dan su obeležili i predstavnici Opštinske organizacije invalida rada Lazarevca. Procenjuje se da osobe sa invaliditetom čine 10 odsto svetske populacije, a da u Srbiji od osam do deset odsto ukupnog stanovništva ima neki oblik invaliditeta, odnosno između 560.000 i 700.000 osoba.

Članovi Opštinske organizacije invalida rada Lazarevca tradicionalno svakog 3. decembra se okupe da obeleže dan osoba sa invaliditetom, rekao je predsednik lazarevačke organizacije Milanko Numović i dodao da položaj osoba sa invaliditetom nije lak, a da je najveći problem loša ekonomska situacija.

Milanko Numović
Milanko Numović

Skupu je prisustvovao i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Darko Božić koji je istakao da se položaj invalida u poslednje vreme popravlja te da su više uključeni u lokalnu samoupravu i društvenu zajednicu.

Darko Božić
Darko Božić

Predsednik Saveta za socijalnu zaštitu Gradske opštine Lazarevac Miladin Negovanović istakao je da lokalna samouprava ima razumevanja za potrebe osoba sa invaliditetom.

Dan posvećen osobama sa invaliditetom ustanovljen je 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju da obeležavaju taj dan s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA