BeogradLazarevacVesti

Osmi mart – simbol ravnopravnosti žena

Osmi mart, Međunarodni dan žena, ustanovljen je 1910.godine i označio je pobedu nežnijeg pola u teškoj borbi za ekonomsku, političku i društvenu jednakost. Osmi mart  već davno se pretvorio u praznik koji je lišen ideje zbog koje se zapravo proslavlja, borbe za prava radnica, koje se ostatak godine suočavaju sa mobingom, diskriminacijom na radnom mestu, verbalnim i seksualnim nasiljem i ugnjetavanjem.Tradicija osmog marta pretvorila se u dan  kada muškarci obasipaju pripadnice lepšeg pola pažnjom i poklonima.

osmi martPriredbama i dečijim zabavnim programom u svim vaspitnim objektima  svake  godine obležava se Osmi mart-dan žena. Zbog celokupne epidemiološke situacije ove godine je nešto drugačije. Nema priredbi ali su iznenađenja za mame spremna. Posetili smo vaspitnu ustanovu „Raša i Maša“ u Lazarevcu i uživali dok smo razgovarali sa mališanima dok su nam pričali kako oni doživljaju osmi mart i koliko im znače mame.

osmi mart 2Deca su nam sa zadovoljstvom pokazala svoje ručne radove, diplome za mame, ogrlice, torbe i još zanimljivosti. Za kraj su nam i svi zajedno otpevali pesmicu i poručili svojim mamama da ih vole najviše na svetu. Cvet je simbol ljubavi i simbol pažnje, simbol nade i prijateljstva.

cvece 3Osmi mart je savršen dan kada pripadnicama lepšeg pola nekim malim znakom pažnje možete izmamiti osmeh na lice. Umesto tradicionalnog buketa , odaberite nešto neobičnije, nesvakidašnje, na primer orhideju, koja simbolizuje ljubav i čistu privrženost, izjavila nam je Olivera Mirković. Ove godine , setite se svih žena u Vašem životu. Poklonite cveće za 8. Mart i darujte poklon ljubavi i privrženosti, šaren i veseo poklon koji savršeno pristaje..

Naše sugrađane smo pitali, šta za njih predstavlja osmi mart, koji je to poklon koji bi ih najviše obradovao i kako planiraju da proslave taj poseban dan.

Bilo je različitih odgovora. Ima onih koji su darežljivi i hoće da obraduju  svoju damu pa kupe nešto lepo tog dana ,a ima i onih koji smatraju da ne treba paznju i poklone darivati samo taj dan već tokom cele godine.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA