BeogradLazarevacVesti

Osnovci stopama srpskih junaka u okviru programa „Šetam i pričam“

Program „Šetam i pričam: Tragovima Kolubarske bitke“ koji realizuje udruženje „Dečja kulturna geografija“u saradnji sa bibliotekom „Dimitrije Tucović“, održava se drugu godinu zaredom. Ove godine program je realizovan u okviru manifestacije „Dani Kolubarske bitke“ a „stazama Kolubarske bitke“ ove godine proštealo je oko 400 učenika četvrtog razreda svih lazarevačkih škola. Natalija Đurović iz udruženja „Dečja kulturna geografija“ rekla nam je da je ideja ovog programa da naše najmlađe sugrađane upozna sa bogatom istorijom našeg grada, ali i spomenicima kulture koji su podignuti u čast srpskih junaka koji su svoje živote dali braneći našu otadžbinu.

Program Šetam i pričam

Od subote do srede, u okviru programa „Dani Kolubarske bitke“, stazama kojima se kretala srpska vojska u Prvom svetskom ratu, šetali su i naši najmlađi sugrađani. Prateći mapu na kojoj su obeležena najznačajnija istorijska mesta i na kojima se nalaze spomenici podignuti u čast naših predaka. Program „Šetam i pričam“ osmislila je Natalija Đurović, koja je uz podršku biblioteke „Dimitrije Tucović“ i GO Lazarevac, uspešno realizovala ovih dana.

Biblioteka Šetam i pričam

Preko 100 godina naš grad čuva uspomenu na Kolubarsku bitku. Kako bi naši najmlađi sugrađani shvatili važnost ove bitke ali i žrtvu naših predaka, potrebno je da upoznaju  sama mesta na kojima se odigrala Kolubarska bitka.

Kako bi upotpunili priču a decu dodatno zainteresovali da se uključe u sam program, u šetnji su učešče uzele i glumica Ana Ćuk, koja je bila obučena u kostim heroine Milunke Savić, kao i Ema Đurović koja je predstavljala slikarku Nadeždu Petrović. Deci je podeljen i vojni hleb tain, koji su naši vojnici jeli tokom rata i povlačenja preko Albanije.

mapa stazama Kolubarske bitke

Spomenici kulture, ali i mesta koja su od istorijskog značaja za naš narod, nalaze se upravo u našem gradu. Ova šetnja podseća nas da je neophodno da od zaborava čuvamo sećanje na naše pretke koji su po zimi i bez hrane ostavili ono najvrednije na frontu – život. I verujemo da su ove male i pametne glave bar na tren osetile šta znači biti potomak srpskog ratnika i jednog naroda koji se nikada ne predaje.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA