BeogradLazarevacVesti

Otac Dositej Hilandarac – Pripreme za Vaskršnji post

Pravoslavni hrišćani se ove nedelje pripremaju za Veliki, Časni ili Vaskršnji post. Veliki post ove godine počinje 15. marta i traje do 2. maja kada se slavi Vaskrs. Post u hrišćanstvu je uspomena na podvig koji je učinio Isus Hristos. Post ima dve strane: duhovnu i telesnu, odnosno post predstavlja pobedu nad svim našim strastima. Vaskrišnji post je majka svih postova, naglasio je u izjavi za RTV GEM otac Dositej Hilandarac iguman Manastira Ćelije. Tokom nedelja pre posta na liturgijama se pripremamo za njegov početak i podsećamo koliko je bitna ljubav prema bogu, ljubav prema drugima, pokajanje i oproštaj.

ćelije Post počinje još u periodu ranog Hrišćanstva, sa zapovešću čoveku da  ne jede plod sa drveta poznanja dobra i zla. To nas uči da ljudi kroz poslušnost Bogu uzrastaju u veri i dolaze do savršenstva duhovnog, rekao je otac Dositej Hilandarac iguman Manastira Ćelije u Ćelijama. Otac dodaje da smo poslušni onome ko nas mnogo voli i onome koga volimo, a to je Bog. Taj prvi greh čovekov je narušavanje odnosa između Boga i čoveka. Mi u postu prvenstveno sebe treba da  vežbamo u poslušnosti.

dositej 2Otac Dositej Hilandarac ističe da je ovaj post poseban i da se za njega pripremamo nekoliko nedelja pre početka posta. Na Liturgiji se u pripremnim sedmicama čita nekoliko Jevanđelja da podstaknu vernike na post koji je bogougodan.Post počinje nedeljom praštanja, oproštaj je veoma bitan u životu čoveka i osnova za početak posta. Otac Dositej Hilandarac pozvao je sve vernike da se potrude i da se ne boje, napominjući da je korist posta veoma velika. Iguman je pozvao sve da posete manastić Ćelije u Ćelijama i tokom posta prisustvuju liturgijama.

 

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA