BeogradObrenovacVesti

Otvoren kontrolni monitoring centar u TE Nikola Tesla A

Monitoring centar za nadzor proizvodnje i bezbednost u Termolektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu  pustio je u rad v.d. direktor JP EPS Milorad Grčić. Centrom su obuhvaćeni svi objekti obrenovačkih elektrana, TENT A i B, TE “Morava“, TE “Kolubara“ i Železnički transport. U sistemu je 226 kamera, kao i protivprovalni sistem a vrednost investicije je 65 miliona dinara.

Otvoren kontrolni monitoring centar na TENT A

Kontrolni centar će omogućiti veću bezbednost energetskih objekata, a v.d. direktor EPS-a Milorad Grčić objasnio je da je TENT u Obrenovcu jedan od najvažnijih segmenata EPS-a, jer se od uglja iz RB „Kolubara“ proizvodi nešto više od 50 odsto srpske struje.

Otvoren kontrolni monitoring centar na TENT A

Prilikom svečanog puštanja u rad Kontrolnog monitoring centar u TENT-u A, v.d. direktora JP EPS Milorad Grčić je podsetio da su obrenovačke elektrane, najvažniji energetski objekat u zemlji i da se u njima proizvodi 50 odsto srpske struje, što govori u prilog značaju objekta, njegove bezbednosti i proizvodnog procesa.

Otvoren kontrolni monitoring centar na TENT A
Milorad Grčić

Ovaj monitoring centar je početak investicionog ciklusa u energetske objekte. Grčić je naglasio da su dva najstarija bloka TENT A1 i A2 bili predviđeni za gašenje, međutim zahvaljujući razumevanju Vlade Srbije u strategiji je  napravljena izmena i ovi blokovi će doživeti svoj najveći remont u istoriji, uz odsumporavanje biće ispunjeni evropski standardi, i samim tim ćemo sačuvati TENT za Srbiju, istakao je Grčić.

Unutrašnja kontrola EPS-a koja je jedna od najboljih u javnom sektoru u Srbiji, kako je ocenio direktor Grčić, će u narednih mesec dana obaviti razgovore sa svih 130 portira koliko ih je angažovano u TENT-u, cilj je poboljšanje bezbednosti.

Otvoren kontrolni monitoring centar na TENT A
Ivan Dragutinović

Monitoring centar obuhvata i nadzorne centre u svakoj proizvodnoj lokaciji u koje su integrisani kontrola pristupa, video nadzor i protiv-provalna zaštita. Sistem ima nekoliko nivoa korišćenja pristupne kontrole, pored registracije pristupa nudi i mogućnost evidencije radnog vremena i obračuna plata.

U ostalim ograncima JP EPS već postoji Kontrolni centar (TE-KO Kostolcu, Đerdapu, u RB Kolubari je u toku prva faza izgradnje Kontrolnog centra, a u Drinsko-limskim hidroelektranama je takođe u fazi izgradnje) ali je cilj da se svi oni uvežu u jedinstven sistem video nadzor EPS-a.  Plan je i da se već u ovoj godini krene sa izradom idejnog projekta za jedinstven sistem video nadzora u EPS-u.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA