LajkovacVesti

Panel diskusija „Da li je briga o starim i bolesnim članovima porodice isključivo ženski posao?“

Žensko udruženje kolubarskog okruga organizovalo je u velikoj sali Gradske kuće u Lajkovcu drugu panel diskusiju „Da li je briga o starim i bolesnim članovima poodice isključivo ženski posao?“. Panel je deo projekta „Nevidljivi rad žena na selu“, koji je podržan od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji i Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, a finansiran je sredstvima Ujedinjenog kraljevstva i Britanske ambasade.

Panel diskusija u Lajkovcu

Kada je u pitanju briga o starijim i bolesnim članovima porodice, ona je najučestalija kod žena na selu, kojima nisu dostupne institucije za negu starijih, a iz moralno neprihvatljivih razloga u našem društvu, sav teret na kraju padne na žene. Upravo je to nevidljivi i neplaćeni rad žena na selu, koji je svakodnevan, istakla je predsednica Ženskog udruženja kolubarskog okruga Jelena Ružić.

Jelena Ružić
Jelena Ružić

O projektu “Rodno odgovorno upravljanje – Redistribucija neplaćenog rada” govorila je Lidia Vujičić, predstavnica Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji. Ona kaže da se kroz analize, u okviru projekata, došlo se do podataka da taj neplaćeni rad žena košta između 500 i 600 evra.

Lidia Vujičić
Lidia Vujičić

Na panel diskusiji je učestvovala i novinarka Snežana Bilić koja je istakla da je položaj žena u našem kraju specifičan. Ona je izrazila uverenje da je Žensko udruženje kolubarskog okruga napravilo civilizacijski pomak, te da će vreme pokazati da sve što se decenijama akumuliralo, jednim projektom je dobilo svoju valorizaciju.

Snežana Bilić
Snežana Bilić

Panel diskusija održana u Lajkovcu je druga po redu, inicirana je analizom koju je Žensko udruženje kolubarskog okruga uradilo anketirajući 200 stanovnika sa teritorije Kolubarskog okruga na temu neplaćenog rada žena na selu.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA