Planetarijum „Kosmos na dlanu“ u okviru „Vokine nedelje“

U okviru manifestacije „Vokina nedelja“ za učenike OŠ „Vojislav Voka Savić“ organizovan je planetarijum „Kosmos na dlanu“ u SRC „Kolubara“. Preko mobilnog planetarijuma deca su imala priliku da posmatraju slike zvezdanog neba, da nauče šta to čini kosmos i koje nas planete okružuju, kao i da prošire stečeno znanje iz oblasti astronomije i prirodnih nauka. Manifestacija „Vokina nedelja“ organizuje se povodom obeležavanja Dana škole a najstarija obrazovna ustanova na teritoriji GO Lazarevac obeležila je 68 godina postojanja i rada.

Planetarijum Kosmos na dlanu

Astronomsko društvo „Magelanov oblak“ iz Prokuplja gostovalo je u SRC „Kolubara“ povodom obeležavanja dana škole „Vojislav Voka Savić“. U mobilnom planetarijumu, koji je bio postavljen u sportskom centru, učenici ove škole imali su priliku da posmatraju planete, zvezde i druge pojave u kosmosu, kao i njihovo kretanje. Cilj ovakvog načina prikazivanja svemira je da se deca u najranijem uzrastu upoznaju i prošire već stečena znanja o planetama koje nas okružuju, kaže Aleksandar Simonović iz Astronomskog društva „Magelanov oblak“.

Aleksandar Simonović
Aleksandar Simonović

Planetarijum je sferni bioskop koji projektuje slike zvezdanog neba i nebrojnih spektakularnih objekata koje možemo posmatrati u našem univerzumu, stvarajući tako nezamenjivo obrazovno iskustvo, kaže Aleksandar Simonović i dodaje da su učenici „Vokine škole“ bili zainteresovani za ovaj program.

Najmlađi učenici „Vokine škole“ oduševljeni su planetarijumom i kažu da su uživali u prikazu planeta i zvezdanog neba. Očekuju da planetarijum u skorije vreme ponovo poseti njihovu školu.

Projekcije u mobilnom planetarijumu su jedinstvena prilika za proširivanje znanja iz prirodnih nauka, kako kod đaka tako i kod nastavnika i predstavljaju izuzetno zanimljiv i atraktivan način za bliže upoznavanje sa astronomijom i naukama.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *