BeogradLazarevacVesti

Plivanje kao uspešna radna terapija za korisnike Dnevnog boravka

Saradnja Dnevnog boravka za decu i omladinu sa poteškoćama u razvoju i SRC „Kolubara“ datira od samog osnivanja ustanove, a to je punih 16 godina. Zahvaljujući dobroj saradnji ove dve ustanove, korisnici boravka imaju pravo besplatnog korišćenja bazena a program koji se sprovodi u vodi deluje opuštajuće i blagotvorno na samu decu. Vežbe koje se rade prilagođene su njihovim mogućnostima i sposobnostima a krajnji cilj je da postanu samostalni, da se oslobode straha i nauče da plivaju. Radi se u malim grupama i suština je u individualnom pristupu, kažu radni terapeuti Dnevnog boravka Mirjana Mladenovć i Ana Matijević, koje svakodnevno vežbaju i rade sa korisnicima.

Korisnici Dnevnog boravka na bazenu

Za inkluzivno plivanje kako deci, tako i odraslim osobama koje imaju poteškoće u rastu i razvoju, potrebno je obezbediti uslove za bezbedan boravak pored vode i na vodi. Za korisnike Dnevnog boravka u Lazarevcu, na bazenu SRC „Kolubara“, sprovodi se poseban oblik obuke plivanja ili nekog oblika kretanja kroz vodu a koji je u skladu sa mogućnostima pojedinca, kaže radni terapeut Mirjana Mladenović. Ona dodaje da veliku zahvalnost Dnevni boravak duguje SRC „Kolubara“ sa kojim sarađuje od samog osnivanja, na besplatnom korišćenju bazena i podršci koju im pružaju u radu sa korisnicima.

Korismici na bazenu

Suština rada sa decom sa poteškoćama u razvoju je individualni pristup, jer svako dete zahteva poseban tretman u skladu sa mogućnostima koje poseduje. Krajnji cilj je da se korisnici osamostale i da se oslobode straha, kaže Mirjana Mladenović.

Pored plivanja, korisnicima Dnevnog boravka, u prostoru u kojem borave, na raspolaganju su sprave za vežbanje za jačanje fizičke snage i izdržljivosti. Tokom zime se najviše koristi sala i organizuje odlazak na bazen, ali se velika pažnja i značaj pridaje i šetnji, kaže Ana Matijević, radni terapeut Dnevnog boravka i dodaje da je fizička aktivnost jako važna sa osobe sa poteškoćama u razvoju.

bazen radna terapija

Uroš Pavlović posebno se ističe u plivanju. Kako nije osećao strah, ovaj mladić samostalno pliva a terapeuti sa njim trenutno rade i druge tehnike plivanja.

Individualan rad, strpljenje, ljubav i požrtvovanje koje zaposleni u Dnevnom boravku pružaju korisnicima, dovela je do toga da su se korisnici oslobodili straha i većina njih je postala samostalna u obavljanju određenih zadataka. Kontinuiran rad koji traje duže, dao je dobre rezultate a osmesi na licima korisnika samo su pokazatelj da su zadovoljni aktivnostima koje za njih organizuju zaposleni.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA