Počela setva kukuruza, šta savetuju stručnjaci?

U susret predstojećoj setvi kukuruza, stručnjaci podsećaju poljoprivrednike da je optimalna temperatura zemjišta za setvu ove sorte biljke deset stepeni celzijusa i više, koja mora biti u kontinuitetu bar nekoliko dana. Temperatura zemljišta se meri specijalnim termometrima na dubini od 10 centimetara. Vlažnost zemljišta je na zadovoljavajućem nivou, za razliku od prethodne godine koja je bila izuzetno sušna, istakao je diplomirani inženjer pooljoprivrede Dragan Jovanović.

Setva kukuruza je počela ili je uveliko u planu za većinu poljoprivrednika koji očekuju povoljan razvoj vremenskih prilika u narednom periodu. Optimalna temperature zemljišta za setvu ove poljoprivredne kulture je 10 stepeni ili više, a meri se specijalnim termometrima na dubini od 10 centimetara. Za razliku od prošle godine koja je bila izuzetno sušna, ove godine je vlažnost zemljišta na zadovoljavajućem nivou, rekao nam je diplomirani inženjer poljoprivrede Dragan Jovanović.

Mnogo povoljniji uslovi za setvu su na onim zemljištima na kojima je urađena osnovna jesenja i zimska obrada, jer su zalihe u tako tretiranim zemljištima mnogo veće i povoljnije.

Optimalni rokovi i uslovi setve za sortu kukuruza ali i suncokreta i soje su do kraja aprila, istakao je Dragan Jovanović, diplomirani inženjer poljoprivrede.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA