BeogradLazarevacVesti

Počinje izgradnja prve EPS-ove vetroelektrane u Kostolcu

Izgradnja prve vetroelektrane „Elektroprivrede Srbije“ počela je uvodnim sastankom sa predstavnicima kompanije Simens Gamesa, koja će isporučiti i postaviti vetrogeneratore snage 73 megavata u Кostolcu.

– Nadam se da ćemo vetropark u Кostolcu pustiti u rad najkasnije za 26 meseci. EPS će sa partnerima uraditi sve da se taj rok skrati koliko god je moguće, ali ne na štetu kvaliteta radova, nego da, na obostrano zadovoljstvo, što pre imamo na mreži vetropark u vlasništu EPS-a. Verujem u ovo što radimo i to je osnova za uspeh projekta – rekao je Miroslav Tomašević, v. d. direktora JP EPS na uvodnom sastanku.

Tomašević je istakao da je EPS stabilan i da će kao i do sada nastaviti da bude okosnica razvoja ekonomije i industrije Srbije. Prva EPS-ova vetroelektrana sa 20 generatora ukupne snage 73 megavata prostiraće se na lokacijama Drmno, Petka, Ćirikovac i Кlenovnik, na prostoru zatvorenih površinskih kopova i odlagališta ogranka „TE-КO Кostolac“. Ukupna vrednost projekta iznosiće oko 114 miliona evra, od kojih se 80 miliona evra finansira iz kredita Nemačke razvojne banke КfW.

Prema ranijim procenama, vetropark u Кostolcu proizvodiće oko 115 miliona kilovat-časova električne energije godišnje, što je dovoljno za snabdevanje oko 30.000 domaćinstava.
Stručni nadzor nad projektom poveren je konzorcijumu koji predvodi Nju enerdži solušns (New Energy Solutions), a direktor te firme Miloš Colić istakao je da su do sada uspešno radili na realizaciji projekata gradnje 80 odsto od ukupno 400 megavata vetroparkova u Srbiji. Uvodnom sastanku su prisustvovali i predstavnici kompanije SGS, zadužene za kontrolu kvaliteta i veliki broj stručnjaka uključenih u realizaciju projekta.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA