BarajevoBeogradLajkovacLazarevacMladenovacObrenovacValjevoVesti

Podrška za decu obolelu od raka i ove godine u Lazarevcu

U celom svetu se svakog 15. februara obeležava Svetski dan dece obolele od raka. U Srbiji godišnje oboli 350 dece ali veoma je važno znati da je ova teška bolest kod dece i mladih u najvećem broju slučajeva izlečiva. Za izlečenje je, uz medicinske terapije, za male pacijente i njihove porodice najvažnije da imaju što bolje i modernije uslove lečenja i nege ali je isto tako važna i podrška svih nas. Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR taj dan obeležava već 20 godina. Tako će biti i ove, u više od 30 gradova  širom Srbije. U ritej parku Stop shop Lazarevac biće obeležen Svetski dan dece obolele od raka, 15. februara.

U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od maligne bolesti. Skoro svake nedelje jedno dete nažalost premine. Iako smo u godinama iza nas mnogo stvari unapredili, još je dug put da u našoj zemlji stvorimo najbolje moguće uslove za lečenje dece. Kada se završi intenzivno lečenje, deca koja su pobedila rak često se suočavaju sa potrebom za psihofizičkom rehabilitacijom. Nažalost, mnogi roditelji nisu u mogućnosti da obezbede deci boravak u banjskim ili planinskim centrima. U Srbiji, do skora, deca nisu imala pravo na produženu medicinsku rehabilitaciju o trošku države. NURDOR je uspeo da izdejstvuje promene u Pravilniku o medicinskoj rehabilitaciji, čime je deci omogućena ovakva rehabilitacija.

Uz sve izazove koje donosi borba sa ozbiljnim bolestima poput raka, porodice obolele dece suočavale su se s još jednim problemom: zakon je ograničavao pravo jednog od roditelja na bolovanje tokom lečenja na svega četiri meseca uz naknadu zarade od 65%. Ovo je često značilo da je roditelj bio primoran napustiti posao ili suočiti se s otkazom. Zahvaljujući inicijativi NURDOR-a i predlogu Advokatske komore Srbije, koji je predviđao da bolovanje traje koliko i trajanje bolesti deteta, 2013. godine pokrenuta je kampanja za rešavanje ovog problema. Nakon šest godina aktivnog zalaganja, Skupština Srbije usvojila je novi zakon o zdravstvenom osiguranju. Novi zakon u potpunosti je prihvatio predložene izmene NURDOR-a, omogućavajući roditeljima da koriste bolovanje tokom celog perioda lečenja svoje dece uz punu naknadu zarade od 100%.

Svako dete zaslužuje najbolje lečenje. Lečenje po meri deteta: Zamislite svet u kome svako dete obolelo od maligne bolesti ima pravo da najbolje moguće lečenje i bezbrižnu budućnost. Svakom detetu obolelom od maligne bolesti mora biti dostupno najbolje moguće lečenje i nega, kao i psiho-socijalna podrška celoj porodici kako bi što lakše prebrodili dugotrajno, bolno i iscrpljujuće lečenje.
Pošalji SMS sa tekstom “1″ na 1150* Pridružite se kampanji #ijaseborim. Cena SMS poruke je 100 dinara.

 

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA