BeogradKulturaLazarevacVesti

Poklon biblioteke za Međunarodni dan darivanja knjiga

Međunarodni dan darivanja knjiga biblioteka „Dimitrije Tucović“ obeležila je tako što je poklonila knjige dečijem dispanzeru Doma zdravlja Lazarevac. Čekaonica dečijeg dispanzera bogatija je za policu sa knjigama a cilj da se deci prekrati vreme dok čekaju na pregled ali i razvije ljubav prema čitanju. Otvorena biblioteka funkcionisaće po principu slobodnog uzimanja knjiga ali i mogućnosti da deca donose svoje knjige.

Poklon biblioteke za Međunarodni dan darivanja knjiga

Međunarodni dan poklonjene knjige u svetu se obeležava od 2012. godine a sve u cilju da onima koji nisu u mogućnosti da posete ovu obrazovnu instituciju, biblioteka njima izađe u susret.

Projekat otvorene biblioteke u dečijem dispanzeru lazarevačkog Doma zdravlja, je  ideja koja se rodila odavno ali je konačno na ova dan i realizovana na obostarno zadovoljstvo ove dve ustanove, kaže direktorka Biblioteke Jasmina Ivanković.

Poklon biblioteke za Međunarodni dan darivanja knjiga

Otvorena biblioteka, na dečijem dispanzeru, za sada ima jednu policu koja obiluje knjigama i štivom koje je namenjeno za decu mlađeg uzrasta.

Ideja je da se ona proširi i postane deo koji će malenim pacijentima omogućiti da vreme čekanja u ambulanti prekrate i svakako se zabave, kaže dr Jovan Milojević, direktor ove ustanove.

Poklon biblioteke za Međunarodni dan darivanja knjiga
Suzana Stoisavljević

Suzana Stoisavljević, pr Doma zdravlja, kaže da se ova ideja „rodila“ pre nekoliko meseci, s ciljem da se oplemeni prostor dečijeg dispanzera ali i malenim pacijentima boravak u istom učini lepšim i ugodnijim. Nadamo se da ćemo na ovaj način naše male pacijente motivisati da još više čitaju ali i neke od njih privoleti da zavole knjigu.

Odlazak kod doktora deci je često stresan i bolan. Samo vreme čekanja ponekad se i oduži, a knjiga, kao čovekov najbolji prijatelj, tu je dobra da skrene misli sa ružnog, dodaje dr Mirjana Dražić, načelnica pedijatrije.

Zahvalnost dugujemo našim prijateljima iz biblioteke i očekujemo da će se i našim korisnicima svideti naša nova biblioteka – kaže dr Dražić.

Poklon biblioteke za Međunarodni dan darivanja knjiga

Nova biblioteka za mališane na pedijatri, funkcionisaće po principu otvorene biblioteke. Mališani će tokom boravka u čekaonici imati mogućnost da knjigu pročitaju, pozajme ili uzmu, ali isto tako i svoje knjige donesu od kuće i ostave nekoj drugoj deci.

Lazarevačka biblioteka menjaće i dopunjavaće fond na dečijem dispanzeru.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA