BeogradKulturaLazarevac

Predstava “Jazavac pred sudom“ predstavljena Lazarevčanima

Glumci Beogradskog dramskog pozorišta izveli su u Centru za kulturu Lazarevac predstavu “Jazavac pred sudom“, dramatizovanu satiru Petra Kočića. U režiji Žanka Tomića u predstavi su igrali Daniel Sič, Ivan Tomić, Stevan Mrđenović i Ervin Hadžimurtezić. Ideja ove predstave je da od satiričnog dela napravi teatar absurda i predstavi Kočića kao njegovu preteču.

predstava

Gorka satira na onovremenu vlast “Jazavac pred sudom”, pripovetka je koju je Petar Kočić napisao za samo jednu noć, još dok je bio student u Beču, 1903. godine. Njegova sudbina i cinični obračun sa korumpiranom državom i sudom ostali su aktuelni i do danas. Ideja ove predstave i čitanja Kočića je vrlo jednostavna – šta ako David ne ismeva sud? Ako nije došao u sud u ime ugnjetenih? Šta ako je zaista sve što govori – istina? Ovakva dramaturška pretpostavka odjednom osvetljava Kočića kao preteču teatra absurda.

Glumac Daniel Sič, koji tumači čuvenog Davida Štrpca, naglasio je da je njegov lik oštećen čovek, koji traži pravdu i ima veliki strah od svoje žene, koja mu je u životu možda čak i veći problem nego jazavac.

O nezahvalnoj ulozi između naroda i vlasti Ervin Hadžimurtezić kaže da je to uloga malog čoveka koji želi nešto više i teži velikim ciljevima ali ga poltronstvo i kukavičluk sprečavaju u tome.

Ervin Hadžimurtezić
Glumac Ervin Hadžimurtezić, uloga pisara

Poseban zadatak da kroz lutku oživi optuženog, odnosno jazavca, imao je mladi glumac Stevan Mrđenović.

Glumac Stevan Mrđenović, uloga jazavca

Ova dramatizovana satira doživela je trinaest izdanja i u doba posle aneksione krize bila najpopularniji spis srpske književnosti. Nebrojeno puta je scenski, potom i filmski i televizijski adaptirana, nakon trideset godina ponovo je postavljena u Beogradskom dramskom pozorištu pre nepunih godinu dana.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA