Predstava „Lavina“ na ovogodišnjem ITF SKUPI Festivalu u Skoplju

Prvo prigradsko pozorište Puls teatar Lazarevac, učestvovalo je na ovogodišnjem izdanju Međunarodnog pozorišnog SKUPI Festivala koji se održavao od 9. do 14. septembra u Skoplju, sa pozorišnom predstavom „Lavina“, po tekstu Tundžera Džudženolua u režiji Stevana Bodrože i koprodukciji sa Regionalnim pozorištem Novi Pazar.
Drama „Lavina“ turskog pisca Tundžera Džudženolua, potresna je metafora pojedinčeve potčinjenosti zakonima i običajima koji ga prevazilaze, koji „prethode“ njegovom životu i nad tim životom imaju „gvozdeni stisak“.
Foto/ Puls teatar
Foto/ Puls teatar

Drama „Lavina“, koja se igra širom Evrope, postavlja niz ključnih pitanja. Ima li izlaza iz kandži tradicionalizma, rigidnih pravila koje nismo birali, ali koja tiho i neprikosnoveno određuju naš život, formiraju ga, usmeravaju tamo gde naša slobodna volja neumitno gubi svaku moć? Da li pojedinačna pobuna ima ikakvog smisla pred neosetljivošću zajednice, zabrinute za sopstveni opstanak? Da li je čovek uopšte svesno, misleće biće ako se odrekne svoje pobune, ako svoju slobodnu volju prinese na žrtvu bezbednosti koju mu određena društvena pravila omogućavaju?
I na posletku, da li su ti strahovi, duboko ukorenjeni u čoveka, odnegovani od strane zajednice, realni ili su samo oblik kontrole….pokušaj da se „zabludele ovčice“ zadrže u stadu kako ne bi svojim „lutanjima“ potvrdile krhkost tobože neprikosnovenih pravila društva?

Foto/ Puls teatar
Foto/ Puls teatar

Džudženoluova dramska metafora poetična je, delikatna i izvanredno vešto izbegava sva opšta mesta, sve zamke koje, u dramskoj književnosti, ovakva tema može da postavi pred umetnika.

„Lavina“ nam omogućava da problem jednoumlja, vladavine rigidnih zakona, i u konačnici totalitarističke misli sagledamo na vrlo kompleksan i emotivan način, ali pre svega kroz intimu jedne porodice, time vešto izbegavajući površnost „konačnih“ odgovora.

Rad na ovako značajnom delu jedne nama u suštini bliske kulture kakva je turska, a o kojoj danas ipak tako malo znamo, omogućava da teatar obavlja jednu od svojih najlepših dužnosti – gradi mostove među ljudima i, što je još bitnije, ukazuje na to koliko su ljudi, uprkos jezičkim i kulturološkim barijerama, duboko slični, ophrvani istim brigama, nadahnuti istim nadama i zagledani u iste nedoumice- reči su Stevana Bodrože.

Foto/ Puls teatar
Foto/ Puls teatar
ITF SKUPI Festival osnovan je 2007. godine i od tada nudi značajan susret međunarodnih produkcija, pružajući pogled na inovativno, željno rizika i progresivno pozorište današnjice. Program festivala čine predstave u kojima nove tendencije u pozorištu nisu isključivo umetnička svrha, već idu ruku pod ruku sa iniciranjem kritičkog mišljenja o društvenim i politički izazovnim pitanjima. Festival ITF Skupi podržava Ministarstvo kulture R.M. i Grad Skoplje.
image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA