BeogradVesti

Pripreme za otvaranje PK “Radljevo“

U procesu prirema za otvaranje površinskog kopa “Radljevo“, Ogranka “Kolubara“, JP EPS radi na izradi trase koridora širokog oko 100 metara od istoka ka zapadnoj granici kopa “Tamnava – Zapadno polje“.

kop-radljevo-karta

Za potrebe radova na koridoru, kojim će biti trasirani tračni transporteri površinskog kopa „Radljevo“, sredinom maja s tamnavskih kopova je preraspoređen deo ljudstva i pomoćne mehanizacije.

Prema rečima Vladimira Petkovića, zamenika direktora Centra za stručne poslove PK „Radljevo”, na izradi trase koridora, širokog oko 100 metara, trenutno radi jedan buldožer „Pomoćne mehanizacije“, jedan buldožer „Kolubara-Građevinara“ i jedan EŠ koji je do sada radio na „Tamnava-Zapadnom polju“. U toku su radovi od istoka ka zapadnoj granici kopa „Zapadno polje“.

Na prostoru ovog koridora biće trasiran put, tračni transporteri i cevovod. Planirano je da kasnije, po završetku ovih radova, mehanizacija bude prebačena na poslove pravljenja useka za otvaranje kopa. Još jedan aktuelan posao je izgradnja glavne ulice Nova 1 u naselju Murgaš, dužine oko 1,3 kilometra.

naselje

Očekuje se da će radovi biti gotovi do kraja leta. Vrednost radova je oko 90 miliona dinara, a podrazumeva izradu saobraćajnice sa kompletnom infrastrukturom (vodovod, kanalizacija, napajanje električnom energijom, rasveta, telefonska mreža).

Do kraja ove godine u planu su poslovi projektovanja još dve ulice (Nova 2 i Nova 3). Urađeno je i idejno rešenje za novi vrtić u naselju i u toku je projektovanje za dobijanje građevinske dozvole.

Naselje Murgaš biće potpuno novo i urbanizovano. U prošloj godini je urađena eksproprijacija zemljišta površine oko pet hektara za potrebe uređenja oko 50 placeva, koji će biti dodeljeni zainteresovanim stanovnicima sela Radljevo pri iseljavanju.

kop-1

Pored ovih radova, a u okviru aktivnosti Centra za stručne poslove PK „Radljevo“, paralelno se obavljaju i brojni drugi poslovi. Izgradnja nove trafostanice, koja treba da zameni postojeću koja se nalazi na samom početku fronta rudarskih radova novog ugljenokopa i neophodno je izmeštanje, u završnoj je fazi.

U 2018. predstoje i poslovi pripreme projekta obilaznog puta oko PK „Radljevo“, koje radi projektantska kuća „Projekt“, kao i realizacija tenderske procedure za javnu nabavku izrade dve linije bunara s pripadajućim kanalima, pumpama i cevovodima za predodvodnjavanje kopa, koji će biti urađeni pre početka rudarskih radova.

Predviđeno je i izmeštanje cevovoda pitke i sirove vode za snabdevanje vodovoda Kalenić, a kasnije i izmeštanje cevovoda za prepumpavanje vode iz akumulacije Kladnica. U planu je još jedna serija istražnih bušenja za detaljniji prikaz geološke strukture ležišta u kasnijim fazama eksploatacije kopa.

Na osnovu ugovora sa „Uslugama“, o čišćenju drvne mase, planirano je da se tokom 2018. godine raskrči oko 1.000 kubnih metara šume, a u narednoj godini još 1.500, nakon čega sledi krčenje i čišćenje terena za pripremu tehnološkog procesa eksploatacije.

Blagovremeno obavljene pripremne aktivnosti su osnovni preduslov za otvaranje kopa i stabilnost napredovanja fronta radova u budućnosti. Značaj budućeg kopa „Radljevo“ za „Kolubaru“ i „Elektroprivredu Srbije“ izuzetno je veliki, s obzirom na to da će proizvodnja uglja sa novog kopa doprineti sigurnosti proizvodnje uglja i električne energije u termokapacitetima.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA