PRIRODNO DOMAĆE NAJBOLJE – Vrhunska prirodna rakija, KAP VATRE

Kajsija (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) potiče iz severoistočne Kine, odakle se proširila dalje u svet. Sta­bla kajsije dospevaju u rod nakon 3 – 4 godine i na pažljivo odabranim terenima redovno rađaju. Otpornija je na biljne bo­lesti i štetočine od većine drugih voćnih vrsta pa joj je zaštita jeftinija.

Plodovi rano sazrevaju (jun, jul) i na tržištu postižu visoku cenu. Bogati su šećerima, organskim kiselinama, vitaminima i mineralnim materijema. Kajsija se bere od kraja juna do kraja jula. Najčešće je to ručna berba. Sveži plodovi kajsije cenjeni su kao stono voće, a i kao sirovina za preradu u raznovrsne prerađevine (sokove, džemove, pekmeze, kom­pote itd.). Osim toga, plodovi se suše, a i prerađuju u rakiju izvarednog kvaliteta.

Sadrži 82 – 89% mezokarpa, 5% pokožice i do 10% koštica. Ukupnih šećera ima 7-12,5 %, od kojih je najzastupljenija saharoza, a ukupnih kiselina ima 0,6–1,9 %. Za preradu u rakiju, kajsije treba da budu potpuno zrele ili prezrele, meke, kada imaju najviše šećera i arome. Pre stavljanja na alkoholnu fermentaciju odvajaju se koštice. Rakija dobijena od voća kod kojeg je odvojena koštica, kao što je slučaj kod naše rakije, sadrži manje cijanovodonične kiseline i benzaldehida.

Potrebno je tokom vrenja vršiti svakodnevno mešanje kljuka. Takođe je važno napomenuti da je poželjno u ovom slučaju nakon alkoholne fermentacije, obaviti destilaciju u nekoliko narednih dana. Kajsija sadrži jednu veoma suptilnu aromu koja destilacijom prelazi u rakiju, a sveže kajsije su bogatije isparljivim jedinjenjima koji utiču na specifičan miris kajsije. Rakija kajsijevača smatra se delikatesnom, jer je odlikuju specifična organoleptička svojstva.

Konzumira se sa jačinom 40-45 % v/v etanola, često kao bezbojna. Da bi dostigla svoj pun potencijal trebalo bi bar godinu dana da odleži. Starenjem u hrastovom buretu dobija u ukupnom kvalitetu, pojavljuje se buke koji se odlično harmonizuje sa primarnom aromom kajsijevače.

Kap vatre – Vrhunska prirodna rakija

Naša priča počinje pre više generacija unazad… Rakije na našim područjima su doživela transformaciju od loših tzv. „tradicionalnih sa dedinim receptom“, gde se nije znalo a ni obraćala pažnja na hemijske procese prilikom spravljanja kljuka i samog pečenja rakije. Danas se u našoj porodici pravi vrhunska aromatizovana rakija koja odgovara svim procedurama koje važe za proizvodnju ovakve vrste alkohola.

Kod spravljanja voćnih rakija najvažnije je očuvanje arome karakteristične za voće od koga se rakija pravi. Druga bitna stvar koja je vezana za naše rakije je ta da se spravlja od voća koje gajimo u sopstvenim voćnjacima.

Voćnjaci su pod kontrolom stručnjaka agrohemičara i stručnjaka smera za voćarstvo i vinogradarstvo, koji vode računa o uzgoju biljaka kako bi plodovi bili hemijski ispravni. Svake godine se u akreditovanim laboratorijama vrši analiza ispravnosti plodova.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA