BeogradLazarevacVestiZanimljivosti

Projekat „Nebeska poezija“ učenika škole „Dule Karaklajić“ na Festivalu nauke

U Ekspertinejdžeri zoni Festivala nauke, ove godine učestvuje 110 tinejdžera iz više gradova u Srbiji, u 11 različitih programa. Ovi mladi naučnici, kojima će na Festivalu biti dodeljena priznanja „Ambasadori nauke“, predstaviće svoja dostignuća i znanja stečena tokom školskih časova i vannastavnih aktivnosti, kroz niz naučnih izazova u kojima će pretežno obrađivati teme iz ekologije, geografije, astrofizike i hemije. Osnovna škola „Dule Karaklajić“ iz Lazarevca nastupa sa programom “Nebeska poezija” u okviru koga će učenici prikazati kako se pravi sazvežđe na plafonu sobe uz pomoć tegle i telefona.

Festival nauke učenici Dulove škole

Grupa od 15 učenika iz OŠ „Dule Karaklajić“ sa nastavnicom matematike Jelenom Savković predstaviće svoj projekat „Nebeska poezija“ na šesnaestom Festivalu nauke koji se od 17. do 19. maja održava na Beogradskom sajmu. Učenici petog i šestog razreda inspiraciju za naziv projekta našli su u pesmi Artura Klarka „Pesme daleke zemlje“, a cilj im je bio da na zanimljiv način prikažu stvari koje su naučili u školi, ali da bude jasni i deci mlađeg uzrasta, kaže nastavnica matematike Jelena Savković. Uz pomoć kišobrana, tegle i telefona, posetioci festivala imaće priliku da se upoznaju sa zvezdanim nebom iznag našeg grada.

Projekat Nebeska poezija

Stefan Radonjić, učenik je šestog razreda OŠ „Dule Karaklajić“ i sam je osmislio eksperiment pomoću kojeg je prikazao kako funkcionišu crne rupe. Za ovaj eksperiment potrebne su vam samo boba kuglice i boba čaj a Stefan nam je objasnio na koji način sve to funkcioniše.

Festival nauke

Ovogodišnji Festival nauke ugostio je preko 800 učesnika iz naše zemlje i inostranstva koji će posetiocima predstaviti više od 170 zanimljivih naučnih programa. Mladi naučnici iz „Dulove“ škole ističu da ima je važno što su imali priilku da ove godine budu učesnici i da se nadaju da pored toga što će preneti svoje znanje, razmeniti iskustvo sa ostalim učesnicima i nešto novo naučiti.

Do 19. maja u periodu od 10 do 18 časova svi posetioci Festivala nauke imaće priliku da posete štand učenika OŠ „Dule Karaklajić“ i da uživaju u programu „Nebeska poezija“ u okviru kojeg su ovi mladi i talentovani đaci „pripremili note koje odjekuju univerzumom“.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA