BeogradLazarevacVesti

Projekat „Nevidljivi rad žena na selu“ Ženskog udruženja Kolubarskog okruga

Žensko udruženje Kolubarskog okruga sprovodi projekat „Nevidljivi rad žena na selu“ u okviru kampanje „Ko kosi a ko vodu nosi“. Projekat „Nevidljivi rad žena na selu“ ima za cilj podizanje svesti stanovništva na teritoriji Kolubarskog okruga o doprinosu žena na selu koji one pružaju kroz neplaćeni rad. Kampanja je podržana od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbij u okviru projekta „Rodno odgovorno upravljanje – Preraspodela neplaćenog rada“ i finansiran od strane Velike Britanije i Britanske ambasade u Beograd.

Projekat Nevidljivi rad žena na selu

Šta je to „ženski posao“ i ko to uopšte određuje? Da li je kuvanje, peglanje, čišćenje kuće, pranje sudova, briga o namirnicama i ona najvažnija o deci isključivo „ženski posao“? Ova kampanja je deo projekta „Nevidljiv rad žena na selu“ koji sprovodi Žensko udruženje Kolubarskog okruga a u cilju podizanja vidljivosti neplaćenog rada žena na selu, kaže Jelena Ružić ispred ove organizacije.

Jelena Ružić
Jelena Ružić

Dok u većini seoskih domaćinstava muškarci imaju dominantnu ulogu u donošenju odluka i kontrolu nad finansijskim resursima domaćinstva, ženama su prepuštene odluke u vezi sa domaćinstvom i porodicom, kao i kućnim poslovima. Uzimajući u obzir intenzitet poljoprivrednog rada koji obavljaju žene na selu, jasno je da je svakodnevni život ovih žena obeležen izuzetnim radnim opterećenjem.

Ko kosi a ko vodu nosi

Projekat, osim podizanja vidljivosti neplaćenog rada žena na selu, ima za cilj i da podstakne opštine Kolubarskog okruga da kreiraju lokalne akcione planove za rodnu ravnopravnost, kao i da u te akcione planove uključe analizu neplaćenog rada žena na selu da bi se kroz mehanizme problemi žena umanjili.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA