LazarevacPoljoprivredaVesti

Prolećni radovi u pčelinjacima

U martu i početkom aprila počinje aktivna pčelarska sezona i u ovom periodu veoma je bitno kvalitetno pripremiti pčelinja društva kako bi se pravilno razvila. Ni ova zima nije obilovala velikim brojem hladnih dana, što inače pogoduje pčelarskim društvima Tokom marta došlo je do zahlađenja pa je vegetacija zadržana dve do tri nedelje, te se očekuje da bagrem počne da cveta na vreme, početkom maja meseca, izjavio je za Gem predsednik Upravnog odbora Udruženja pčelara „Budućnost“, Goran Čakardić.

Pčelarstvo

Hladne zime i niske temperature pogoduju pčelarskim društvima, međutim i ova zima je bila blaga.   Mesec mart doneo je zahlađenje, što je usporilo vegetaciju za dve nedelje, pa se očekuje da bagrem počne sa cvetanjem na vreme, tokom maja meseca, izjavio je za Gem predsednik Upravnog odbora Udruženja pčelara „Budućnost“ Goran Čakardić. Ističe da je zadovoljan pripremama pčelara za bagremovu pašu.

Goran Čakardić
Goran Čakardić

Ova godina donela je rekordnu cenu meda, razlozi za to su, smatra Čakardić, lošiji uslovi za pašu ali i klimatske promene.

Udruženje pčelara „Budućnost“ poznato je po dugogodišnjim edukativnim tribinama, a pandemijom koronavirusa te aktivnosti su izostale tokom prošle i ove godine. Kako bi se pčelarima prenela nova znanja i iskustva, ovo udruženje počelo je sa onlajn predavanjima koja su naišla na dobar odjek, pa će se sa tom praksom nastaviti u bliskoj budućnosti.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA