BeogradKulturaLazarevacVesti

Promocija knjige „Demontaža kulture“

U biblioteci „Dimitrije Tucović“ Lazarevac održana je promocija knjige „Demontaža kulture“ prof.dr Slobodana Antonića. „Demontaža kulture“ je svojevrsna studija srpskog društva kroz kulturni nacionalni identitet koji sve više gubi svoje vrednosti.

Promocija knjige Demontaža kulture

Knjiga se sastoji od nekoliko poglavlja. Prvo je posvećeno projektu dehristijanizacije društva, a sledeća su direktno vezana za kulturu i bave se tzv. pink tranzicijom, kulturnim ratom u Srbiji kao i odnosom kulture i identiteta. Kroz ovo delo autor poziva na promene, koje se mogu desiti samo uz povezivanje svesnih intelektualaca čija su delovanja do sada bila entuzijastična, ali nasumična i sporadična.

Prof. dr Slobodan Antonić
Prof. dr Slobodan Antonić

Nekada je u Srbiji postojala ozbiljna državna kulturna politika, država je ulagala u kulturu, svako veće selo je imalo svoj Dom kulture. Kultura je bila jedna važna stavka društva, društvenog razvoja. Danas je kultura prepuštena tržištu, dakle, ono što tržište kaže da je zanimljivo, to se proglašava kulturom. Došli smo u situaciju da nam decu vaspitava televizija, rijaliti programi i to jeste problem našeg društva. Ova knjiga zapravo govori u čemu je problem sa kulturom u srpskom društvu – izjavio je prof. dr Slobodan Antonić

Neka sociološka istrživanja pokazuju da 13% kuća u Srbiji nemaju nijednu jedinu knjigu, dakle nemaju ni kuvar, Bibliju čak ni udžbenik. Kultura nije skupa.

Prof. dr Slobodan Antonić rođen je 19. maja 1959. godine u Beogradu. Srpski je politikolog, sociolog, politički analitičar i univerzitetski profesor. Diplomirao je 1982. godine i magistrirao 1988. godine na Fakultetu političkih nauka na temu “ Prilog kritici istorijskog materijalizma kao filozofije istorije“. Doktorsku disertaciju na temu „Teorijsko-metodološki problemi izučavanja evolucije predgrađanskih društava“ izradio je i odbranio na Odeljenju za sociologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu 1995. godine, gde predaje opštu sociologiju, teorije moći i savremene političke teorije.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA