Promocija knjige “Leptir na testiji Kosare Pavlović“ u Lazarevcu

Razgovor o romanu ‘’Leptir na testiji Kosare Pavlović’’ autora Boška Protića održan je u biblioteci ‘’Dimitrije Tucović’’ u Lazarevcu. Knjiga je nastavak romana “ Leptir na bajonetu Jerotija Pavlovića’’. Prva knjiga govori o Prvom svetskom ratu i stradanju srpskog seljaka kroz golgotu. Knjiga ‘’Leptir na testiji Kosare Pavlović’’ govori o strpljenju, nadi, strepnji i borbi za egzistenciju žene u ratu.

leptir na testiji

Leptir kao tema i motiv prvog romana  “Leptir na bajonetu Jerotija Pavlovića”u nastavku priče preselio se na testiju njegove žene Kosare Pavlović. Autor Boško Protić nakon priče o epskom stradanju srpske vojske u Prvom svetskom ratu, ovim romanom donosi toplu ljudsku priču o ženi koja se bori za golu egzistenciju, ali i da sačuva svoj dom i porodicu u duhu koji je temelj njenog vaspitanja i sa moralnim načelima koje baštini od predaka. Puna vrlina i mana, prolazeći kroz iskušenja i stradanja žena čeka svog ratnika.

Boško Protić
Boško Protić

U napuštenoj, porobljenoj zemlji, gde se najpre borila da peživi a onda prehrani i očuva porodicu i dom, žena se rukovodila načelima koja su u genetskom kodu našeg naroda. “Mora da se zna i za sram i za stid. Mora da se zna i šta se ne može. ne sme!… Neka, istrpeću. Moraće da svane. Jednom… Rado bih se ja izmakla i smuljila ustranu, al nema ko da prihvati rudu…”. To su rečenice koje se danas sve češće zaboravljaju.

leptir na testijiU nedaćama, teškim trenucima, nevoljama i nesrećama svake vrste, u danima kada su crni oblaci pokrili naše nebo, odjednom jasno vidimo šta je sreća, da se sastojim u malim, svakodnevnim stvarima, u običnom spokojnom i mirnom životu. To i pisac poručuje kroz rečenicu “E, da je sreće, pa da sad Jerotije bude ovde. Da me svaka bojazan prođe, pa da kad bude ovakva noć, sednem i gledam u nebo i kažem sebi: „ti si srećna žena, Kosara!”

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA