BeogradKulturaLazarevacVesti

Promocija knjige Ljiljane Čekić i gostovanje Verbatim teatra

Glumica Ljiljana Čekić promovisala je svoju knjigu “Tok u glumačkoj umjetnosti” u lazarevačkoj biblioteci. Uvođenjem pojma „toka“ u pozorišnu terminologiju i definisanjem njegovih osobina, Ljiljana Čekić je rasvetlila jedno specifično stanje u kome se glumac, u toku svoje igre, povremeno nalazi. Nakon prmocije knjige, glumci Verbatim teatra iz Banja Luke, odigrali su pozorišni komad “Ostajte”, autorski projekat glumice Ljiljane Čekić.
Ljiljana Čekić
Ljiljana Čekić

Prepoznavanjem ove pojave i njenim promovisanjem u individualni kriterijum, Ljiljana Čekić je napravila pomak u teorijskom sagledavanju jednog novog aspekta u glumačkoj umetnosti, kao i u individualnom kreativnom stvaralaštvu.

Predstava “Ostajte” je autorski projekat Ljiljane Čekić, glumice Narodnog pozorišta RS i profesorke na NUBL. U predstavi igraju četiri studentkinje: Nikolina Miljatović, Suzana Mićić, Branka Mišić i Tamara Šobota. Komad „Ostajte“ je nastao u koprodukciji Nezavisnog univerziteta Banjaluka. Tekst predstave je, kaže Čekićeva, nastao na osnovu istraživanja koje je rađeno u saradnji sa sudentima NUBL i na osnovu intervjua sa ljudima koji nameravaju da odu u inostranstvo, ili su otišli, ili su se vratili.

Teatar

Na pozorišnoj sceni, Čekićeva je ostvarila niz značajnih uloga, između ostalih: Jelisaveta (Putujuće pozorište Šopalović), Rima (Bajka o mrtvoj carevoj kćeri), Eliza Dulitl (Pigmalion), Gospođa Popko i Dama iz Kabarea (Grobnica za Borisa Davidoviča), Helena (San ljetne noći), Kazivačica (Malone umire), Vitez Fest (Bogojavljenska noć), Lana (Nakaze ili A jutra više nema), Anđa (Omer-paša Latas), Alekta (Tebanska kuga)… Dobitnica je nekoliko značajnih nagrada i priznanja za svoj glumački rad, a i autorka je niza teatroloških radova.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA