Promocija knjige “Zvonari slobode: Mihajlo Pupin i Vladika Nikolaj”

U biblioteci „Dimitrije Tucović“ Lazarevac održana je promocija knjige „Zvonari slobode: Mihailo Pupin i Vladika Nikolaj“ u izdanju izdavačke kuće Catena Mundi. U pitanju je istorijska čitanka o dvojici srpskih velikana koji su višestruko zadužili naš narod. Aleksandra Ninković Tašić se bavi Mihajlom Pupinom, a Branislav Stanković vladikom Nikolajem.

Namera je bila da se napiše priča o dvojici srpskih gorostasa. Ovo delo je priča o svakom od njih pojedinačno, ali i o njihovom zajedničkom prijateljstvu. Oni su bili, slobodno se može reći, građani sveta.

Aleksandra Ninković Tašić, autor knjige
Aleksandra Ninković Tašić, autor knjige

Do podataka o srpskim velikanima Aleksandra nije došla lako. Ona nam je otkrila da je najviše informacija dobila, ne iz naše zemlje, već inostranstva.

Najtužnije je što ti podaci često stižu iz inostranih arhiva. Ti novinski članci koji idu su nekako lepi, dragoceni ali mali dok od Columbia univerzitet, NASA, FBI stiže dokumentacija godinama. To su ne stotine već hiljade strana i do sada ih niko nije ni provodio. Pri put, ja otključavam deo arhive Mihajlo Pupin a Bane Stanković prvi put direktno i istinito govori o tome kakav je zaista bio episkop Nikolaj, kroz kakve muke i teskobe je prolazio, kako je teško ostati častan u naopakom vremenu – dodala je Aleksandra Ninković Tašić, autorka knjige.

Na žalost, savremene generacije nisu dovoljno svesne značaja Mihajla Pupina i episkopa Nikolaja, iz tog razloga upravo knjiga “Zvonari slobode” nasušna je potreba mladim ljudima.

Mihailu Pupinu i Vladiki Nikolaju ljudi su bili braća, ali se nikada nisu odrekli svojih korena, ni srpstva ni prvoslavlja. Sav svoj duhovni, intelektualni i materijalni kapital darovali su srpskom narodu i učinili sve što su mogli da sve ono što su kroz život stekli implementiraju u svoj narod i učine ga boljim.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA