BeogradLazarevacVesti

Promocija monografije „Kosovsko pitanje 1974 – 1989“ u četvrtak u lazarevačkoj biblioteci

Monografija „Kosovsko pitanje 1974-1989“ autora dr Petra Ristanovića čitalačkoj publici u Lazarevcu biće predstavljena u četvrtak u 19 časova u svečanoj sali Biblioteke „Dimitrije Tucović“.

Monografija Kosovsko pitanje

Ova knjiga napisana je na osnovu obimne i do sada neistražene arhivske građe iz Arhiva Jugoslavije, Srbije, Istorijskog arhiva Beograda, Diplomatskog arhiva Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i više lokalnih arhiva. Pored autora o monografiji će govoriti i istoričari dr Dušan Bojković i Ratko Vukelić.

Cilj, postavljen na početku pisanja ove knjige, bio je da se kosovsko pitanje, odnosno njegov period obuhvaćen istraživanjem, rasvetli na osnovu izvora a mladi autor ovoj monografiji posvetio je deceniju. Vrednost ove knjige ogleda se u tome što je napisana jedino na osnovu izvora koji su bili strogo poverljivi, kaže Ratko Vukelić istoričar.

Ratko Vukelić
Ratko Vukelić

Iako mlad, autor se ovoj temi posvetio sa željom da pokuša da odgovori na pitanje šta je uopšte suština „Kosovskog pitanja“ i na koji način oblikuje sudbinu Balkana još od 18. veka.

U toku osam godina istraživačkog rada autor je uzimao kutije sa građom koje niko pre njega nije otvarao, što ukazuje na to da je malo onih koji su spremni da se ovom zahtevnom i odgovornom temom uopšte bave.

Kosovsko pitanje

Pored autora, o monografiji dr Petra Ristanovića govoriće i dr Dušan Bojković, istoričar. Ratko Vukelić pozvao je sugrađane da dođu na promociju i da poslušaju priču koju nisu imali prilike da čuju i pročitaju u drugim delima.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA