BeogradKulturaLazarevacVesti

Promocija romana “Noć arhangela“ održana u biblioteci “Dimitrije Tucović“

Noć arhangela je istorijska drama Vlade Arsića čija je promocija održana u biblioteci “Dimitrije Tucović“ u Lazarevcu. Po rečima autora priča govori o Karađorđevom ubistvu i kakva je sudbina zadesila počinioce ali i one koji su sa ovim zločinom pokušali da trguju. Ovo je priča o Karađorđevićima, Obrenovićima ali i Petrovićima ističe Arsić.

promocija-1

“Noć arhangela“ nas vodi od 1817. godine ka našem dobu i od događaja u bioskopu „20. oktobar“ u Beogradu 1968. godine ka ubistvu Karađorđa. Kao i u drugim Arsićevim knjigama, sve te različite priče se u nekom trenutku spajaju i daju neku simboličnu i logičnu celinu. Delo je bazirano na istorijskim podacima i narodnim predanjima koji su uobličeni elementima fikcije, a u osnovi radnje leži ubistvo Karađorđa u Radovanjskom lugu 26. jula 1817. godine.

Vlada-Arsić
Vlada Arsić

Pored sudbine Obrenovića i Karađorđevića Arsić u svom delu prati i sudbinu potomaka Nikole Novakovića čoveka koji je izvršio ubistvo Karađorđa i zauvek podelio Srbiju na pristalice ove dve dinastije. Knjiga je insipirisana narodnom legendom o dešavanju u noći uoči Aranđelovdana.

promocija

U ovom delu pisac je po sopstvenom priznanju pomirio ove dve dinastije i samim tim skinuo greh sa pleća potomaka nalogodavaca i ubice ali i cele Srbije. U rasponu od dva veka autor nas vešto vodi kroz najznačajnije događaje srpske prošlosti, pokazujući da gotovo svi događaji iz sadašnjosti imaju dalekosežne istorijske korene.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA