Prvi Festival zanatskog piva 31. avgusta na platou ispred Rudarske česme

Prvi Festival zanatskog piva organizuje se 31. avgusta od 17 časova na platou ispred Rudarske česme. Svoje proizvode ponudiće šest zanatskih pivara, a lazarevačku premijeru imaće i pivo sa ukusom kajsije. U zabavnom delu programa nastupiće DJ Vlada i bend “Britke sablje“. Na konferenciji za novinare predstavnici GO Lazarevac pozvali su građane da prisustvuju manifestaciji sa ciljem da postane tradicionalna po ugledu na festival vina.

U Lazarevcu se po prvi put organizuje Festival zanatskog piva, a svi ljubitelji piva moći će da uživaju u šest najkvalitetnijih vrsta. Predsednik GO Lazarevac Bojan Sinđelić pozvao je sve lazarevčane da 31. avgusta od 17 časova prisustvuju manifestaciji. Sinđelić je izrazio želju da ova manifestacija u narednim godinama dostigne uspeh festivala vina.

Bojan Sinđelić, predsednik GO Lazarevac
Bojan Sinđelić, predsednik GO Lazarevac

Cilj nam je da prikažemo našim građanima samu proizvodnju takve vrste piva kao i da se na teritoriji GO lazarevac uskoro osnuje neka takva pivara. U svetu je ekspanzija te vrste piva i zaista treba doći, probati, razmeniti iskustva sa ljudima koji se već bave tom vrstom proizvodnje – dodao je Sinđelić.

Član veća GO Lazarevac zadužen za poljoprivredu Nenad Bačanac je istakao značaj ovakvih manifestacija i najavio podršku lokalne zajednice onima koji se opredele za zanatsku proizvodnju piva.

Inicijator ovog festival je Vladimir Marinković kolekcionar pivskih čaša i suvenira, koji u svojoj kolekciji u Junkovcu ima preko 1600 eksponata. Marinković je naglasio da se zanatska piva izdvajaju po kvalitetu i autentičnosti.

Vladimir Marinković
Vladimir Marinković

Svoja piva predstaviće pivare Kabinet, Salto, Sindikat, Crow, Ubsko i Primator. Svaki proizvođač će doneti najmanje dve vrste piva, lager i ipu. Lager je klasičan a ipa je specifična zbog korišćenja 6-7 vrsta hmelja- dodao je Marinković.

Zanatsko pivarstvo je jedna od najbrže rastućih privrednih grana u Srbiji. Sve je više malih zanatskih pivara koje polako osvajaju tržište i pronalaze svoje mesto među poznatim industrijskim brendovima. Festivali zanatskog piva samo su još jedan od načina afirmacije „kućnog pivarstva“ i način da se publici približi filozofija zanatskog pivarstva koja kreće iz ljubavi, simboliše ga večito istraživanje i usavršavanje, i to je ono što čini razliku i daje kvalitet.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA