Raste broj pacijenata u DZ ”Dr Đorđe Kovačević”

Broj pacijenata sa simptomima sličnim gripu u Domu zdravlja ”Dr Đorđe Kovačević” udvostručen je u protekla dva dana, rekao je direktor ove zdravstvene ustanove dr Jovan Milojević i naglasio da još uvek nije potvrđen ni jedan slučaj kod koga je izolovan virus gripa. Milojević je apelovao na sugrađane posebno hronične bolesnike da se pridržavaju svih preporuka kako bi se sprečilo širenje virusa.

Broj pacijenata sa virusnim infekcijama ali i onih sa simptomima sličnim gripu je u naglom porastu. Dom zdravlja ”Dr Đorđe Kovačević” je spreman za povećan broj pacijenata, ali iz ove zdravstvene ustanove apeluju na sugrađane da urade sve što je neophodno u cilju prevencije i kako bi se sprečilo širenje virusa.

Dr Jovan Milojević, direktor DZ “Dr Đorđe Kovačević”

Opšte mere prevencije obuhvataju izbegavanje bliskih kontakta sa obolelim osobama, redovno pranje ruku uz izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, provetravanje prostorija. Jačanje opšte otpornosti organizma podrazumeva adekvatan režim rada i odmora i ishranu bogatu vitaminima. Ipak u određenim slučajevima neophodno je obratiti se lekaru.

Prema izveštajima zdravstvenih ustanova primarne zdravstvene zaštite na teritoriji Beograda tokom protekle nedelje od akutnih respiratornih infekcija obolelo je 18.629 osoba sa brojem novoobolelih, a od oboljenja sličnih gripu 495. Potvrđena su oba podtipa virusa A (H3N2), A (H1 N1) i tip B, od kojih je A (H1N1) dominantan. Na teritoriji Beograda, prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje aktivnost gripa je na niskom nivou.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA