BeogradLazarevacVesti

RB Kolubaru i TENT posetila delegacija MMF- a

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda na čelu sa šefom Misije za Srbiju Džejmsom Rufom, u pratnji ministra energetike i rudarstva Aleksandra Antića i v.d. direktora JP EPS Milorada Grčića sa saradnicima obišli su Ogranke RB Kolubara i TENT Obrenovac i upoznali se sa procesom proizvodnje uglja i električne energije. Šef misije MMF-a pozitivno je ocenio sve promene u JP EPS i istakao da je od 2015. godine do danas zabeležen značajan napredak.

Kolubara-4

Predstavnici MMF, ministarstva rudarstva i energetike i JP EPS tokom svoje posete najpre su posetili deponiju uglja na Drobilani tamnavskih kopova i upoznali se sa dinamikom realizacije projekta izgradnje sistema za homogenizaciju uglja koji kreditira KfW banka. Na vidikovcu površinskog kopa ‘’Tamnava zapadno polje’’ predstavnici kolubarskih kopova upoznali su ih sa tehnologijom proizvodnje ugljenih i jalovinskih sistema najproduktivnijeg površinskog kopa u EPS-u.

Milorad-Grčić
Milorad Grčić

Obraćajući se novinarima v.d. direktora JP EPS Milorad Grčić naglasio je da je ovo veoma važna poseta za EPS i energetiku Srbije. Grčić se posebno zahvalio  MMF-u što je poštujući njihove smernice JP EPS uspelo da poveća procenat naplate svojih potraživanja koji će do kraja godine dostići 100,7 odsto.

Aleksandar-Antić
Aleksandar Antić

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je istakao značaj posete delegacije MMF-a i dodao da će jedino na ovaj način moći da se upoznaju sa svim naporima koji se ulažu i problemima sa kojima se suočava energetski sektor.

Džejms Ruf
Džejms Ruf

Stanje u Elektroprivredi Srbije se u odnosu na situaciju od pre tri godine značajno popravilo, izjavio je danas šef Misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf. Ruf rekao je da se ta finansijska institucija najviše bavila EPS-om kao državnom kompanijom, jer je najvažnija i ima najviše zaposlenih.

Tokom obilaska TENT visoka delegacija je obišla blok A4 čiji je remont završen, a direktor Grčić je rekao da je projekat odsumporavanja na početku realizacije, što garantuje produžetak veka Termoelektrane i zaštitu životne sredine. Na početku je i pokretanje revitalizacije blokova A1 i A2 u Termoelektrani „Nikola Tesla“. Ta dva bloka ranije su bila označeni za gašenje, a zahvaljujući politici Vlade i državnog vrha oni neće biti ugašeni, naglasio je direktor EPS-a. Kako je istakao, dobijena su sva potrebna odobrenja, a dobijaju se i sve potrebne dozvole za početak radova ovih blokova koji su bitni za grejanje Obrenovca.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA