Realizacija projekta Formiranje osnovne odgajivačke organizacije iz oblasti pčelarstva

U GO Lazarevac održan je sastanak na temu realizacije projekta Formiranje osnovne odgajivačke organizacije iz oblasti pčelarstva. Sastanku su, pored predsednika opštine Bojana Stevića i člana Veća Nenada Bačanca, prisustvovali  i predstavnici Zadruge „Kvin bi“, profesor sa Poljoprivrednog fakulteta i gosti iz Austrije, koji se dugi niz godina bave proizvodjnom matica. Važnost ovog projekta je posebna  jer se teži zaštiti medonosne pčele, kao i uzgajanju matice ove vrste, ali i povećanju količine meda na teritoriji naše zemlje.

Stević i Bačanac

Predsednik GO Lazarevac Bojan Stević ugostio je članove delegacije koji će biti zaduženi za formiranje osnovne odgajivačke organizacije iz oblasti pčelarstva na teritoriji naše opštine. Cilj ovog projekta je da se zaštiti naša medonosna pčela Apis mellifica carnice, ali i da se razvije proizvodnja matica ove vrste pčele. Ideju da proizvodnju matica ove vrste započne u našoj opštini ima Radomir Babović, direktor Zadruge „Queen bee“. On se zahvalio predstavnicima opštine na podršci koju pružaju lazarevačkim pčelarima.

Nedić i Babović

U ovom projektu učešće je uzeo i profesor Poljoprivrednog fakulteta Nebojša Nedić , koji je ovom prilikom rekao da ovaki projekti u značajnoj meri unapređuju pčelartsvo i da su benefiti od istog višestruki.

Anton Rebernik, majstor pčelarstva iz Austrije, dugogodišnji je proizvođač matica. Sa našim pčelarima sarađuje kako bi im preneo svoja znanja o uzgoju matica, koji mora da se radi u kontrolisanim uslovima i sa puno pažnje. Dodaje da se rado odazvao pozivu i da je srećan što može da prenese svoje bogato iskustvo i drugim pčelarima van svoje zemlje.

Sastanak u opštini

Predsednik GO Lazarevac Bojan Stević izrazio je zadovoljstvo što se radi na realizaciji ovog projekta, koji je važan ne samo za opštinu Lazarevac već i celu poljoprivredu. Ovaj projekat biće pokrenut prvo u Lazarevcu i opština će se i dalje truditi da svojim pčelarima pruži maksimalnu podršku.

Bojan Stević
Bojan Stević

Ovaj projekat, pored uvoza pčelinjih matica sa poreklom, u velikom meri poboljšaće i proizvodnju meda na teritoriji naše opštine.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA