BeogradVesti

RECI NE radu na crno !

Svaki treći radnik u Srbiji radi „na crno“, a inspekcija rada je zbog utvrđenih nepravilnosti tokom prošle godine kaznila poslodavce u zemlji sa više od 231 milion dinara, rečeno je na današnjem  predstavljanju nacionalne kampanje „Reci ne radu na crno“.

Siva ekonomija u Srbiji čini nešto manje od 30 odsto BDP-a države, a dnevno zbog „sive zone“ naša zemlja gubi osam miliona evra, kaže ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević.

Zoran Đorđević ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je rekao da je i zbog toga cilj kampanje da se doprinose onome što je, kaže, započeto još 2014. godine, a to je kako je rekao, strateški cilj države – borba države protiv sive ekonomije.

RECI NE radu na crno !

Oni poslodavci koji rade legalno su svesni sta gube, ali radnici nisu i zato treba da ih edukujemo. Masa naših radnika nema plaćeno bolovanje, godišnji odmor, nemaju prava na kredit. Radiće se veći broj vanrednih inspekcija, 365 dana 24 sata, jer dosadašnja praksa da se dva dana unapred najavi inspekcija nije logična, ocenjeno je na konferenciji – rekao je Đorđević.

Na konferenciji „Reci ne radu na crno“, v.d. direktora Inspektorata za rad Stevan Ðurović rekao je da očekuje da se inspekcija u narednom periodu bolje tehnički opremi i naveo da teritoriju Srbije pokriva 260 inspektora rada.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić istakao je da u Srbiji ima 384 neporeskih nameta a da za jednu petinu njih, kada ih poslodavci plate, poslodavci ne znaju koliko će ih isti nameti sledeći put koštati.

RECI NE radu na crno !

U protekloj godini od ukupnog broja zatečenih lica na crno njih 21.171 lice zasnovalo stalni radni odnos. U odnosu na prethodnu godinu 2016. godinu to je 20 odsto više, a u odnosu na 2015. godinu 73 odsto više.Inspektori rada su u prethodnoj godini otkrili 769 neregistrovanih subjekata i kod njih zatekli 1183 radnika na crno.

Crna statistika kaže da je prošle godine zbog povreda na radu 39 je bilo sa smrtnim ishodom a čak njih 30 odsto su bili nelegalno na poslovima.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA