BeogradLazarevacVesti

Šahovska simultanka u petak sa velemajstorom Dejanom Pikulom

U okviru manifestacije „Dani porodice“, u petak 02. juna na platou ispred Rudarske česme biće održana šahovska simultanka. Simultanku će voditi Dejan Pikula, velemajstor iz Aranđelovca. Manifestacija počinje u 14 časova a u slučaju vremenskih nepogoda, simultanka će biti održana u gornjem holu Centra za kulturu Lazarevac. Ljubitelji šaha, od predškolaca do penzionera, imaće priliku da odmere snage sa ovim velemajstorom. Svi ljubitelji šaha koji žele da učestvuju na simultanci treba da donesu kompletnu šahovsku garnituru.

Organizatori šahovske simultanke su Turistička organizacija Gradske opštine Lazarevac u saradnji sa šahovskim klubom „Kolubara“. Manifestaciju su podržali Gradska opština Lazarevac, Centar za kulturu, Biblioteka „Dimitrije Tucović“ i Moderna galerija.

Simultanka je egzibiciona šahovska priredba, gde jedan igrač (obično majstor) igra odjednom protiv više igrača. Šahovske table postavljaju se u obliku potkovice. Majstor ima pravo da vrati potez dok ne povuče potez na sledećoj tabli, dok igrač mora povući potez kad majstor dođe do njegovog stola. Ako ne odigra, sudija ga može kontumacirati. Takođe, zabranjeno je da igrač dodiruje figure kad majstor nije prisutan. Obično majstor ima sve bele figure, ali to može biti predmet dogovora.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA