BeogradLazarevacVesti

Sindikat Kolubare: Neophodna pomoć države za rešavanje problema u Kolubari

Sednica Izvršnog odbora Sindikata Kolubare održana je u Poslovodnom odboru RB Kolubara. Najvažnija tema o kojoj se raspravljalo je planirana proizvodnja uglja a po rečima predsednika Sindikata Kolubare Miodraga Rankovića, iako radnici daju svoj maksimum, nemoguće je ispuniti plan koji iznosi oko 30 miliona tona uglja godišnje. Po njegovim rečima faliće oko pet miliona tona uglja a ova zima svakako će biti jedna od najtežih u energetskom smislu. Ranković napominje da država mora ozbiljno da se posveti rešavanju problema u EPS-u i da su neophodna ulaganja u novu opremu i bagere kako bi proizvodnja uglja bila po planu. I ove godine problem je nabavka uglja za ogrev za radnike a u toku je upis, kaže Ranković.  Ministarstvo finansija stopiralo je odluku  da se radnicima Kolubare isplate razlike za maj i jun po GPP-u a predstavnici Sindikata Kolubare ističu da to neće dozvoliti i da će radnici dobiti sve što im sleduje po ugovoru.

Sednica Izvršnog odbora Sindikata Kolubare

Uz sve napore koje radnici Kolubare ulažu, predstavnici Sindikata Kolubare kažu da ove godine ne veruju da će moći da se iskopa ugalj po planu koji je predviđen. Do sada, na kopovima RB Kolubara, godišnja proizvodnja uglja kretala se do 30 miliona tona. Ove godine uprkos trudu i zalaganju radnika, faliće skoro pet miliona tona uglja a samim tim biće nedovoljno i električne energije, kaže Miodrag Ranković, predsednik Sindikata Kolubare.

Miodrag Ranković
Miodrag Ranković

Od početka godine nije usvojen godišnji plan poslovanja a sindikat je zahtevao da zarade radnika budu na nivou prošlogodišnjih. Želimo da budemo realni i da u ovoj kriznoj godini ne očukujemo da EPS može da podnese teret povećanja plata, kaže Ranković.

Ranković napominje da je neophodno da država reaguje i da uloži novac u novu opremu, kako bi sistem na kopovima bolje funkcionisao i da bi proizvodnja bila po planu.

Sindikat Kolubare

I ove godine problem sa kojim se suočavaju radnici Kolubare je nabavka uglja za ogrev. Ranković kaže da je poslovodstvo donelo odluku da upis uglja ide direktno, ne preko sindikata i da se nada da će svi radnici dobiti prioriret kada je u pitanju redosled isporuke uglja.

Dve razlike koje radnicima Kolubare nisu isplaćene za maj i jun, po odluci Ministarstva finansija stopirane su uz obrazloženje da ne mogu biti isplaćene retroaktivno, kaže Ranković i napominje da će se Sindikat izboriti i da radnici moraju dobiti ono što im preduzeće duguje.

Sindikalci

Mi smo sredina koja je oslonjena na Kolubaru pa samim tim moramo učiniti sve kako bi sačuvali radna mesta u Kolubari, kaže Ranković i napominje da je do raskola u EPS-u došlo zbog izdvajanja distribucija koje su u velikoj finansijskoj krizi.

Sastanak sidikalaca

Ranković dodaje da je Srbija prošle godine deo struje „uzela“ iz Republike Srpske i da očekuje da će pomoć od kolega iz ove susedne države imati i tokom ove godine u pogledu električne energije i svih drugih raspoloživih resursa.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA