BeogradVesti

Sporazum Beograda i Sankt Peterburga

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević razgovarao je na marginama kongresa „Sankt Peterburg i slovenski svet”, sa gubernatorom Sankt Peterburga Georgijem Poltavčenkom.

Zahvalivši na pozivu da Grad Beograd učestvuje na ovom kongresu, predsednik Nikodijević izrazio je nadu da će saradnja Beograda sa Sankt Peterburgom biti uspešno nastavljena i u narednom periodu.

Tokom razgovora, obostrano je potvrđen dogovor koji je napravljen u Vladi Grada Sankt Peterburga i definisan je rok realizacije. Nikodijević i Poltavčenko su potvrdili da će ugovor o uspostavljanju i unapređenju bilateralne saradnje dva grada biti realizovan u drugoj polovini 2018. godine.

Predsednik Skupštine grada sastao se i sa predstavnicima Maribora, Zagreba, Banjaluke i Privredne komore Srbije. Nikodijević boravi na kongresu „Sankt Peterburg i slovenski svet” na poziv gubernatora Georgija Poltavčenka.

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević sastao se danas u Vladi Grada Sankt Peterburga sa prvim zamenikom predsednika Komiteta za međunarodnu saradnju Sergejom L. Markovim, sa kojim je razgovarao o uspostavljanju i unapređenju bilateralne saradnje dva grada.

Sagovornici su se dogovorili i o početku uspostavljanja intezivnijih odnosa ova dva grada. Ovom prilikom, Nikola Nikodijević istakao je da Vlada Republike Srbije i Ruska Federacija imaju veoma dobre odnose.  Vlada Republike Srbije neguje tradicionalne prijateljske odnose sa Rusijom, a Beograd želi da unapredi te odnose uspostavljanjem uspešne saradnje i sa Sankt Peterburgom.

Nikola Nikodijević
Nikola Nikodijević

Kao što je poznato, Rusija i Srbija su prijatelji i saveznici i u tom pravcu želimo i dalje da se krećemo, da učvrstimo naše odnose i da nastavimo sa pozitivnom tradicijom koju gaje naša dva naroda – rekao je Nikodijević.

Svake dve godine, Beograd tradicionalno obnavlja program saradnje sa Vladom Grada Moskve, naveo je Nikodijević, i dodao da je želja da i Grad Beograd ostvari takav odnos sa Sankt Peterburgom.

Tema ovogodišnjeg kongresa je uloga zelenih tehnologija i njihova primena u životu gradova. S obzirom na to da je Beograd pre nekoliko godina usvojio Strategiju razvoja grada, koja podrazumeva održivi razvoj uz poštovanje ekoloških standarda, iskustva ruskih stručnjaka u ovoj oblasti biće od značaja za primenu ove strategije.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA