Dnevni boravak sa decu i omladinu sa poteškoćama u intelektualnom razvoju obeležio je Svetski dan autizma

Dnevni boravak sa decu i omladinu sa poteškoćama u intelektualnom razvoju obeležio je Svetski dan autizma sportskom manifestacijom i kreativnom radionicom. U programu su, pored korisnika centra, učešće uzeli i karatisti rekreativnog udruženja „Kolubarac“, učenici Muzičke škole „Marko Tajčević“ i deca iz PU „Rakila Kotarov Vuka“. Simboličnim puštanjem plavih balona okupljeni su poslali znak podrške svim autističnim osobama.

U Evropi postoji oko 5 miliona osoba sa autizmom. Autistične osobe imaju teškoće u komunikaciji i socijalnim odnosima. Njihovo ponašanje obeležava nezainteresovanost za druge, mehaničko ponavljanje pojedinih pokreta ili radnji, i neuobičajeno vezivanje za neki predmet. I njima je pre svega potrebna naša podrška, pažnja i ljubav. Kako bi im pokazali da se ne razlikuju od nas, karatisti RU “Kolubarac”, učenici Muzičke škole i deca iz vrtića zajedno sa korisnicima Dnevnog centra organizovala su zajedničko druženja i kroz igru, sport i kreativne radionice pokazali da ljubav i prijateljstvo mogu biti jači od svega.

Autizam je veoma složen razvojni poremećaj koji se javlja tokom prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života. Njegov specifičan uzrok je još nepoznat. Na osnovu činjeničnih podataka, dobijenih naučnim istraživanjem, danas znamo da autizam nije retka pojava, a ukoliko se u obzir uzme ceo spektar autističnih poremećaja, ova vrsta poremećaja obuhvata 0,6% ukupne populacije.

Smatra se da osobe koje imaju ovaj poremećaj uglavnom imaju prosečnu ili natprosečnu inteligenciju i razvijen govor i spadaju u grupu sa Asperger sindromom. Autizam se ne može izlečiti, ali se pravovremenim postavljanjem dijagnoze, tretmanom, posebnim metodama i pristupom detetu i uključivanjem deteta u prirodno okruženje vršnjaka može dosta postići, kaže Ljiljana Milić defektolog.

Zbog kompleksnosti njihovih potreba, oni pripadaju posebno osetljivoj grupi ljudi, čak i među ljudima sa invaliditetom. Nijedna osoba sa autizmom ne bi trebalo da bude uskraćena u slobodnom razvoju života. Najbitnije je biti podrška osobama sa autizmom, a tu roditelji igraju glavnu ulogu. Deci sa autizmom treba omogućiti sve uslove koje imaju i druga deca, bez izdvajanja i diskriminacije, kako bi se oni ponašali prirodno u svom okruženju.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA