Vesti

Do 2020. godine novi energetski objekti ukupne snage od 1.000 MW struje

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić najavio je na otvaranju trećeg dana Kopaonik biznis foruma, da su pokrenute velike investicije u energetici i da će Srbija do 2020. dobiti nove energetske objekte ukupne snage od 1.000 megavata struje.

Do 2020. godine novi energetski objekti ukupne snage od 1.000 MW struje

Antić je na plenarnoj sesiji Infrastruktura i investicioni multiplikator najavio je i da će do kraja marta ministarstvo imati konačnu investicionu odluku za proširenje kapaciteta gasnog skladišta Banatski dvor sa 450 miliona kubika na 750 miliona do milijadu kubika.

Do 2020. godine novi energetski objekti ukupne snage od 1.000 MW struje
Aleksandar Antić

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je rekao da je poslednji veliki energetski objekat u Srbiji otvoren pre skoro 30 godina. Antić je dodao da tek treba da počne da se gradi vetro-park Kostolac, zatim gradi se novi termoblok u Kostolcu snage 350 megavata, 140 megavata investicija NIS u Pančevu.

Već ove godine na mreži se očekuje 250 megavata iz vetroparka Alibunar 48 megavata, Kovačica 105 megavata i Čibuk oko 100 megavata. Sledeće godine još dodatnih 250 megavata, a 2020. će na mreži biti i novi blok u Kostolcu od 350 megavata.

Ministar je najavio da bi najkasnije u maju ili junu trebalo da bude objavljen tender za izbor stratešog partnera za RTB Bor, kao i da bi RTB mogao da dobije partnera u 2018. godini.

Srbija bi mogla vrlo brzo da započne projekat gradnje gasno-transportnog sistema velikog kapaciteta od Bugarske do Mađarske kroz našu zemlju, ako se „bolje slože kockice nego za Južni tok“, rekao je Antić. Kaže da bi taj gasno-transportni sistem, ako se kockice bolje slože nego pre par godina po pitanju „Južnog toka“, mogao vrlo brzo da se realizuje.

Antić je podsetio da Srbija gradi i gasnu interkonekciju sa Bugarskom, kao i da planira interkonekciju sa Rumunijom pošto ta zemlja postaje izvoznik gasa.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA