BeogradVesti

Uručeni ključevi stanova u naselju Ovča za 235 izbeglih porodica

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević i potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić prisustvovali su danas uručenju ključeva stanova u naselju Ovča za 235 porodica ili 652 osobe koje su izbegle iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Uručeni ključevi stanova u naselju Ovča za 235 izbeglih porodica
Foto / Beoinfo

Prema poslednjim podacima Komesarijata za izbegla i raseljena lica, u Beogradu je preostalo oko 7.000 izbeglih lica bez rešenog stambenog pitanja, s tim da je taj broj od 2014. godine smanjen za 30 odsto, ukazala je Nataša Stanisavljević za Beoinfo.

Uručeni ključevi stanova u naselju Ovča za 235 izbeglih porodica
Foto / Beoinfo

Gradska sekretarka je podsetila da je Grad Beograd u istom periodu pomagao stambeno zbrinjavanje 1.300 lica, dok je stambeni kompleks u naselju Ovča, prema njenim rečima, izgrađen za 14 meseci u okviru trećeg potprojekta Regionalnog stambenog programa.

Uručeni ključevi stanova u naselju Ovča za 235 izbeglih porodica
Foto / Beoinfo

Ona je ukazala da Grad Beograd od 2015. godine učestvuje sa 10 odsto sredstava u svim projektima koji se tiču zbrinjavanja izbeglica ili interno raseljenih lica.

Dodelili smo 302 paketa građevinskog materijala, 69 kuća sa okućnicom i 49 montažnih kuća, čime Grad Beograd pokazuje da sprovodi sistemsku i odgovornu socijalnu politiku – zaključila je Stanisavljevićeva.

Ministar Dačić je dodao da je vrednost projekta 9,8 miliona evra, a da su ta sredstva obezbedili Donatorski fond Regionalnog stambenog programa, Banka za razvoj Saveta Evrope i Grad Beograd.

Treći potprojekat Regionalnog stambenog programa, koji se odnosi na korisnike sa prebivalištem na teritoriji grada Beograda, vredan je 13,6 miliona evra, namenjen za više od 700 stambenih rešenja za izbegličke porodice sa teritorije Beograda – naveo je Dačić.

On je ponovio da je u junu 2016. godine uručeno 69 ugovora za otkup seoskih domaćinstava, a u septembru 2017. godine 302 ugovora za pakete građevinskog materijala, dok se trenutno gradi 270 stanova u zemunskom naselju Kamendin, što je, prema njegovim rečima, pokazatelj da se u Beogradu i Srbiji intenzivno gradi.

Događaju su prisustvovali predstavnici delegacije Evropske unije, američke ambasade u Beogradu, OEBS-a, UNHCR-a, Banke za razvoj Saveta Evrope, Komesarijata za izbegla i raseljena lica, kao i brojni građani.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA