LajkovacVesti

“Stazama Kolubarske bitke“

Putevima kolubarskih ratnika petu godinu za redom sa platoa železničke stanice u Lajkovcu ka lokalitetu Anine, manastiru Ćelije, Vrače brdu i nazad krenulo je preko 300 planinara. Idealni vremenski uslovi doprineli su da ruta duga 18 km bude uspešno savladana, a druženje je zatim nastavljeno u lajkovačkom hotelu. I ovoga puta planinarsku akciju pod nazivom “Stazama kolubarske bitke“ organizovali su planinarsko–smučarsko društvo “Ćira“ Lajkovac i Planinarski savez Srbije, uz podršku lokalne samouprave.
Vladan Jakovljević
Vladan Jakovljević

Lokalna samouprava prepoznaje naš rad, mi ne tražimo mnogo, shvatamo položaj pojedinca i društva u ovim trenutcima, ono što zatražimo izađu nam u susret. – izjavio je Vladan Jakovljević iz PSD „Čira“.

Planinarska akcija predstavlja priliku i za promociju kulturno–istorijskih spomenika i turističkih potencijala Lajkovca, a učešće je uzelo preko 15 planinarskih organizacija iz cele Srbije, učenici OŠ “Vojislav Voka Savić“, a u prijateljsku posetu došlo je čak tri grupe planinara iz Bosne.

Nebojša Zorić
Nebojša Zorić

Mi smo zvanično jedino društvo iz Republike Srpske koji je član Planinarskog saveza Srbije i nije neobično da mnogo više budemo na ovim prostorima. – rekao je Nebojša Zorić, iz PSD „Majevica“ Republika Srpska.

U spomen na junačka dela predaka, slavnu bitku i taktički važnu kotu, brdo Čovku gosti iz cele Srbije pešačili su gotovo pet punih sati, a na svakoj lokalciji koju su posetili za njih je pripremljen bogat kulturni program koji je imao za cilj da upozna posetioce sa istorijom ovog kraja i značajnih istorijskih spomenika kao i sa bogatim kulturnim nasleđem.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA