BeogradHranaKulturaLazarevacTurizamVestiZanimljivostiŽene

Strugana pogača, kulturno nasleđe Srbije

Biblioteka „Dimitrije Tucović“ i udruženje „Etno domaćice“ organizovali su promociju nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije – strugane pogače, kao simbola naroda sa Kosova i Metohije. Kao simbol gostoprimstva, kosovska pogača je najstariji i najznačajniji specijalitet sa tog područja Srbije. Ovom prilikom prikazane su ikebane autorke Suzane Marković, ručni radovi Gorice Nikolić i kosovski i šumadijski vez Nade Marković.

Trpeza sa struganom pogačom

Biblioteka „Dimitrije Tucović“ u saradnji sa udruženjem „Etno domaćice“ iz Lazarevca organizovala je promociju nematerijalnog kulturnog nasleđa naše zemlje, strugane pogače, koja je simbol naroda sa Kosova i Metohije. Posetioci biblioteke mogli su da pogledaju izložbu ručnih radova, ikebana i kosovskog i šumadijskog veza, koji su inspirisani struganom pogačom.

Biblioteka u Lazarevcu

Strugana pogača se mesi za slave, svadbe, krštenja i sve važne običaje našeg naroda, kaže nam Milica Stojković iz udruženja „Etno domaćice“.

Pogača ne samo što ima svoju materijalnu vrednost, ona ima veću duhovnu vrednost jer se sa njom pokazuje dobrodošlica gostu, poručila je muzejski savetnik Narodnog muzeja Čačak Snežana Šaponjić Ašanin.

Strugana pogača

Ne ztna se tačno kada je strugana pogača nastala, odnosno kada su žene u selima počele da je pripremaju, ali je važan podatak da se ta tradicija uspešno prenosi s kolena na koleno.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA