Svetski dan književnosti za decu u Biblioteci “Dimitrije Tucović“

Svetski dan književnosti za decu obeležava se povodom rođenja jednog od najznačajnih pisaca za decu, Hansa Kristijana Andersena. Prigodnim programom ovaj dan je obeležila i biblioteka „Dimitrije Tucović“ u Lazarevcu. Čestitku  našim najmlađim sugrađanima uputili su Tode Nikoletić, Branimir Rosić, a Sonja Milovanović ustupila je dve pesme recitatorima.  Biblioteka je raspisala konkurs „Budite knjigovotvorci“  koji je otvoren do 23. aprila, simbolično do Svetskog dana knjige.

biblioteka 1Putovati znači živeti, rekao je Hans Kristijan Andersen. Naša prva putovanja bila su ona u mislima,  na njih  su nas poveli likovi najlepših dela za decu. Direktorka lazarevačke biblioteke, Jasmina Ivanković, ističe važnost obeležavanja rođendana Hansa Kristijana Andersena, najpoznatijeg pisca bajki, kao i važnost te forme u književnosti za decu. Bajke su , kako tvrdi Jasmina, pune pouka za najmlađe.

biblioteka 2Čitanjem od najranijeg uzrasta bogati se rečnik, poboljšava koncentracija i osnažuju socijalne veštine. Istraživanja Mense pokazala su da oni koji su čitali od 11. do 13. godine lakše dolaze do posla, podseća Jasmina Ivanković. Od Svetskog dana književnosti za decu do Svetskog dana knjige koji se obeležava 23. aprila, biblioteka „Dimitrije Tucović“ organizuje konkurs „ Budite knjigotvorci“.  Ovo je prilika da se ljubitelji knjige oprobaju u ulozi pisca.

biblioteka 3U svetu se od 02. aprila 1967. godine proslavlja Dan književnosti za decu. Cilj je da se skrene pažnja na važnost čitanja kod dece.

 

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA