BeogradLazarevacVesti

Svetski dan zdrave ishrane obeležen u biblioteci „Dimitrije Tucović“

U biblioteci „Dimitrije Tucović“ obeležen je Svetski dan zdrave hrane. Sa učenicima prvog razreda OŠ „Knez Lazar“ družio se dečiji pisac i bibliotekar iz Kraljeva Miloje Radović, koji je predstavio svoju knjigu „Kuhinjske pesme“. Milica Stojković iz udruženja „Etno domaćica“ deci je pripremila zdrave kolače od autohtone sorte jabuka, a Natalija Đurović iz udruženja „Dečija kulturna geografija“ deci je predočila važnost posete kulturnim ustanovama kako bi u najranijem uzrastu formirali kulturne potrebe i navike.

Biblioteka Svetki dan zdrave ishrane

Biblioteka „Dimitrije Tucović“ sa prvacima iz OŠ „Knez Lazar“ obeležila je Svetski dan zdrave hrane. Tim povodom ugostila je dečijeg pisca i bibliotekara iz Kraljeva, Miloja Radovića, koji je mališanima predstavio svoju knjigu „Kuhinjske pesme“. Kao što se od konzumacije zdrave hrane bolje raste i pravilno razvija, tako se i od čitanja i lepe reči još lepše i brže raste, kaže Radović i dodaje da je čitanje sastavni deo našeg bića.

Zdrava ishrana

Direktorka Biblioteke Jasmina Ivanković rekla je ovim povodom da svi koji redovno dolaze u ovu ustanovu kulture hrane svoj duh ali da je neizbežno da pričamo i o zdravoj ishrani kako bi prevazišli brojne zdravstvene probleme. Svetski dan zdrave ishrane obeležili smo malo drugačije, čitajući pesme sa dečijim piscem ali i družeći se sa etno domaćicama koje su nam pripremile zdrave kolače, kaže Ivanković.

O zdravim navikama, tradicionalnim jelima, hrani na kojoj su odrastali naši preci, govorila je Milica Stojković, iz udruženja „Etno domaćica“.

Zdravi kolači

Kako bi sva deca rasla pravilno, pored zdrave ishrane, neophodno je da „hrane“ i svoj um.  Najbolji način da negujete um i duh je da razvijete navike kod dece da posećuju muzeje, pozorišta i da čitaju, kaže Natalija Đurović iz udruženja „Dečija kulturna geografija“.

Širom sveta 16. oktobar obeležava se kao Svetski dan zdrave ishrane. Osnovci su ovaj dan obeležili družeći se sa piscem a imali su priliku i da uživaju u slatkim đakonijama vrednih lazarevačkih domaćica.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA