TENT obeležio pola veka postojanja

U svečanoj sali “Bloka 7“ termoelektrana “Nikola Tesla A“ proslavila je jubilej. U Obrenovcu je obeleženo 50 godina od sinhronizacije prvog bloka, danas najvećeg energetskog giganta u Srbiji.

TENT 50 godina - Saradnja sa Kinom

Na mrežu elektroprivrede 7. marta 1970. godine sinhronizovan je prvi blok obrenovačkih  elektrana. Ovaj datum se obeležava i kao najznačajniji dan u istoriji srpske energetike i početak velike energetske ere u Srbiji.

TENT, 50 godina - Minut ćutanja

Na samom početku minutom ćutanja odata je počast onima koji su u prethodnih pola veka svoja imena upisali u istoriju obrenovačkih energetskih blokova. U ime onih koji su gradili TENT prisutnima se obratio penzioner Toma Pavlović, koji punih 50 godina prati razvoj elektrane.

TENT, 50 godina - ZvanicePodsetivši na najteže trenutke kroz koje je TE “Nikola Tesla“ prošla u prethodnih 50 godina, v.d. direktora JP EPS Milorad Grčić istakao je da se od 2016. slika menja, planiraju i realizuju brojne investicije. Površinski kop ‘’Radljevo’’, TE ‘’Kolubara B’’, blokovi A1 i A2 samo su neki od projekata koji će biti realizovani u investicionom ciklusu JP EPS.

Milorad Grčić v.d. direktora JP EPS
Milorad Grčić v.d. direktora JP EPS

Termoelektrana „Nikola Tesla“ i RB „Kolubara“ su ponos energetskog sistema i snaga Elektroprivrede Srbije, rekao je predsednik Sindikata JP EPS Milan Đorđević. On je istakao da investicije i odgovoran rad garantuju ovoj elektrani još 50 godina rada.

Milan Đorđević, predsednik sindikata JP EPS
Milan Đorđević, predsednik sindikata JP EPS

Za 50 godina elektrana je proizvela 366 milijardi kilovat časova električne energije, što je po današnjim cenama 18 milijardi evra, rekao je ministar energetike Aleksandar Antić. Imajući u vidu kolike su investicije, novi život TENT-a A počinje tek nakon pola veka rada, istakao je Antić.

Aleksandar Antić ministar energetike
Aleksandar Antić ministar energetike

Ključ uspešnog postojanja i razvoja najvećeg termoenergetskog sistema u zemlji jeste neraskidiva karika između TENT-a i RB Kolubara. Gotovo svake godine isporuči se trideset miliona tona lignita, i proces će trajati: rekordi proizvodnje, kilovati i tone, svakodnevna borba na bageru i elektro turbinama… Do nove godišnjice i jubileja, rudarski – Srećno!

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *