BeogradKulturaVesti

Tradicionalni „Martovski festival” u Domu omladine Beograda

Tradicionalni „Martovski festival” biće otvoren u sredu, 28. marta, u 19 časova u Domu omladine Beograda, potvrdio je zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović na konferenciji za novinare u Starom dvoru. On je tom prilikom istkao da je Grad Beograd ponosan na „Martovski festival” i njegovu tradiciju.
Tradicionalni „Martovski festival” u Domu omladine Beograda
Foto / Beo info

Mladenović je podsetio da je pred nama 65. izdanje jednog od najstarijih svetskih festivala dokumentarnog i kratkometrožnog filma. Nadam se da ćemo i ove godine, naveo je zamenik gradonačelnika, uspeti da nastavimo tradiciju kvaliteta i na taj način doprineti razvoju srpskog dokumentarnog filma.

„Martovski festival” počinje u sredu, 28. marta, i trajaće do nedelje, 1. aprila, što znači da je trajanje ove godine produženo. Selektori su imali mnogo posla zbog velikog broja prijava, a moram da napomenem da očekujemo da i revijalni deo festivala bude podjednako uzbudljiv i kvalitetan – rekao je Mladenović.

On je dodao da su Grad Beograd i Ministarstvo kulture i informisanja finansijski podržali ovaj festival, ali uz veliku pomoć Filmskog centra Srbije, koji je prepoznao važnost ove manifestacije.

Tradicionalni „Martovski festival” u Domu omladine Beograda
Foto / Beo info

Grad Beograd je osnivač festvala a nagradni fond iznosi 14.000 evra, od čega će 12.000 „otići” na šest gran-pri nagrada u iznosu od 2.000 evra, kao i četiri strukovne nagrade od po 500 evra u dinarskoj protivvrednosti – istakao je Mladenović.

Zamenik gradonačelnika je apostrofirao važnost dolaska 20 stranih gostiju, priznatih i poznatih autora, koji će, kako je rekao, sigurno doneti dodatni kvalitet „Martovskom festivalu”. Ujedno, Mladenović je naglasio da će i ove godine biti dodeljena nagrada za životno delo.

Dobitnica će biti profesorka Fakulteta dramskih umetnosti Jelica Đokić, koja je dala veliki doprinos razvoju dokumentarnog filma u Srbiji. Pozivam sve Beograđane da nam se pridruže i pogledaju kvalitetne dokumentarne filmove – poručio je Mladenović.

Sekretarka za kulturu Ivona Jevtić izrazila je uverenje da se prošlogodišnja promena imena festivala pokazala kao pravi potez.

Prošle godine smo uveli novine, promenili ime festivala i izvršnog producenta, što se pokazalo kao pun pogodak. Ranije je to bio Centar beogradskih festivala, sada je Dom omladine Beograda, a trebalo bi pomenuti da smo ove godine dobili rekordnih 4.000 prijava, naspram 500 prošlogodišnjih – rekla je Ivona Jevtić.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA