BeogradLazarevacVesti

Tri hiljade radnika na protestu obustavilo odvoz uglja ka TENT-u

Radnici Kolubare i predstavnici svih sindikalnih organizacija EPS-a blokirali su danas na dva sata transport uglja ka TE „Nikola Tesla“ u Obrenovcu. Sindikati su najavili ovaj protest koji je održan na drobilani Tamnave -Istočno polje, na kojem se okupilo oko tri hiljade radnika. Razlog okupljanja je deblokada računa Fonda solidarnosti Sindikata EPS-a ali i potpisivanje kolektivnog ugovora i kontinuitet prijema radno angažovanih preko PRO TENT-a u stalni radni odnos. Ukoliko ne bude postignut dogovor sa predstavnicima Vlade, sindikat najavljuje radikalizaciju, stupanje u generalni štrajk i obustavu rada.

Nakon neuspelih pregovora sa predstavnicima Vlade i banke Poštanske štedionice, Sindikat EPS-a organizovao je miran protest na drobilani Tamnave-Istočno polje i u periodu od 08 do 10 časova blokirao transport uglja ka termoelektrani u Obrenovcu. Protesti su počeli kao mirna izražavanja nezadovoljstva, ali su sada prešli u ozbiljniju fazu koja podrazumeva snažnije akcije, kažu predstavnici Sindikata i dodaju da neće odustati od svojih zahteva i prava radnika.

Nakon današnjeg protesta na drobilani koji je rezultirao blokadom odvoza uglja ka termoelektrani u Obrenovcu, sindikati i radnici su izneli odlučnu poruku da su spremni da preduzmu dalje korake kako bi istakli svoje zahteve. I dalje ne odustaju od zahteva a to su deblokada računa Fonda solidarnosti, potpisivanje kolektivnog ugovora i kontinuitet prijema radno angažovanih preko PRO TENT-a u stalni radni odnos.

Uprkos nestrpljenju i nezadovoljstvu, protest je protekao mirno i bez incidenata. Organizatori su izrazili zahvalnost svim učesnicima na primerenom ponašanju i podršci ciljevima protesta. Nakon završetka skupa, radnici su izrazili odlučnost da će nastaviti sa svojim naporima dok se njihovi zahtevi ne ispune. Sindikati su najavili da će radikalizovati svoje proteste, uključujući mogućnost štrajka, produženih blokada i drugih oblika direktnih akcija.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA