BeogradLazarevacObrazovanjeVesti

U Lazarevcu obeležen Dan primirja u Velikom ratu

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, predsednik Skupštine Gradske opštine Lazarevac Bojan Sinđelić i članovi Veća Jovana Davidovac i Nikola Marinković, položili su vence na Spomenik srpskom ratniku. „Mi se danas u miru sećamo naših predaka i ponosno čuvamo od zaborava sve one koji su stradali braneći otadžbinu i izvojevali pobedu  u Velikom ratu“, poručio je Sinđelić u obraćanju novinarima.

Dan primirja u Velikom ratu

Povodom Dana primirja u Velikom ratu, predsednik Skupštine Gradske opštine Lazarevac Bojan Sinđelić i članovi Veća Jovana Davidovac i Nikola Marinković položili su vence na Spomenik srpskom ratniku. „Zahvaljujući našim precima, naša deca i mi danas živimo u miru. Odgovornom politikom rukovodstva naše države borimo se da se jedan takav rat više nikada ne dogodi, jer je to naš dug prema njima“, izjavio je predsednik Skupštine Bojan Sinđelić.

Spomenik srpskom ratniku u Lazarevcu

On je podsetio da je naša zemlja iz Prvog svetskog rata izašla kao pobednik, uz veliko stradanje, a u tom ratu Srbija je izgubila preko 50 odsto muškog stanovništva, što je veliki danak pobede.

Marinković, Sinđelić i Davidovac
Marinković, Sinđelić i Davidovac

Primirje koje je potpisano 11. novembra bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine. Ovaj praznik se obeležava u svim zemljama koje su potpisale sporazum.

Zemlje Komonvelta ga obeležavaju kao Dan sećanja, a Amerikanci kao Dan veterana. U Srbiji je 11. novembar državni praznik i neradan dan od 2012. godine.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA