U Lazarevcu sve reke u svojim koritima

U Srbiji više nema opasnosti od poplava. Prema hidrološkom upozorenju RHMZ tokom narednih dana vodostaji će biti u umerenom i većem porastu s mogućnošću dostizanja upozoravajućih nivoa. Nestabilno vreme sa pljuskovima zadržaće se sve do petka kada se očekuje stabilizacija vremenskih prilika. Trenutna situacija na teritoriji GO Lazarevac je stabilna, a problema na najkritičnijim tačkama trenutno nema.

Jedna od najkritičnijih tačaka tokom 2014. godine bio je most iznad reke Kolubare u blizini Tamnavskih kopova. I pored toga što je Kolubara u blagom porastu, opasnosti od izlivanja nema.

Oči meštana MZ Veliki Crljeni tokom protekla dva dana uprte su u reku Kolubaru od koje zavisi i porast vodostaja njenih pritoka koje mogu ugroziti domaćinstva u ovoj mesnoj zajednici.

Iamamo tri kritične tačke. To su sliv Jagodinca, Botinčev kanal i ispod TE Veliki Crljeni.  Mesna zajednica dežura, 24 časova je dostupna građanima. Mogu se javiti na brojeve telefona 011/8161-495 i 063/247-292 – dodao je Darko Milinković, predsednik MZ Veliki Crljeni.

Ispod upozoravajućih granica je i nivo reke Peštan u Vreocima, nedaleko od mesta gde je u maju 2014. godine probio nasip.

Kiša je stala, nadamo se da neće biti nekih velikih padavina jer je zemlja natopljena vodom i to može dovesti do problema. Do sada nije bilo ugroženiji domaćinstava. Mi smo kanale kroz Vreoce pročistili i proširili još pre tri godine posle poplava ali za sada nema opasnosti – dodao je Radiša Sinđelić, predsednik MZ Vreoci.

Jedna od najkritičnijih tačaka na teritoriji GO Lazarevac je most na reci Turiji u centru MZ Junkovac. Nivo Turije bio je danas u porastu, a članovi Saveta MZ Junkovac spremni su i za najgori scenario.

Najave o padavinama od pre par dana se nisu obistinile, kažu iz RHMZ i dodaju da su vodostaji reka u manjem porastu, a ni opasnosti od bujičnih poplava za sada nema. Sudeći prema prognozama sada nam predstoji stabilizacija vremena, ali uprkos tome Štabovi za vanredne situacije biće u pripravnosti do subote.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA