BeogradLazarevacVesti

U Lazarevcu treća akcija dobrovoljnog davanja krvi od početka godine

U saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije, lazarevački Crveni krst organizovao je treću akciju dobrovoljnog davanja krvi od početka ove godine. Lazarevčani su se i ovaj put u velikom broju odazvali akciji koja je održana u Centru za kulturu.

Davaoci krv

Epidemija gripa i godišnji odmori smanjili su broj dobrovoljnih davalaca krvi. Institut za transfuziju krvi Srbije raspolaže rezervama, a potrebne su sve krvne grupe.

Krv

Početkom nedelje, Institut za transfuziju krvi Srbije saopštio je javnosti da posebno nedostaju krv A grupe kao i krv svih Rh negativnih krvnih grupa. Krv mogu dati svi punoletni i zdravi građani od 18 do 65 godina. Svi davaoci prolaze redovnu zdravstvenu kontrolu kaže dr Snežana Vatović iz Instituta za transfuziju krvi Srbije i objašnjava kako izgleda sama procedura prilikom doniranja ove dragocene tečnosti.

dr Institut

Lazarevac je po broju davalaca prvi u Srbiji a ono što je bitna činjenica je da se iz godine u godinu povećava broj novih davaoca. Na akciji koja je održana u Centru za kulturu veliki broj davaoca bili su pripadnici mlađe populacije i žena. Do kraja godine Crveni krst Lazarevac organizovaće oko 50 akcija dobrovoljnog davanja krvi. Zdravi, punoletni muškarci krv mogu dati na svaka tri, dok žene mogu donirati krv na svaka četiri meseca.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA