BeogradKulturaLazarevacVesti

U „Noći muzeja“ u subotu Moderna galerija biće otvorena za posetioce od 17.00 do 20.00 časova

Manifestacija „Muzeji za 10“ je nacionalna muzejska inicijativa, najveća u Srbiji i jedinstvena u Evropi, koja se ove godine održava po osmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Moderna galerija u Lazarevacu u „Noći muzeja“ u subotu 14. maja biće otvorena za posetioce od 17.00 do 20.00 časova a pored izložbe grafika „Odmeravanje vremena 2“ Nenada Grbića, posetioci će moći da pogledaju i Legat „Leposave Lepe Perović”, Kolekcija „Savremenici” i Kolekcija naivne umetnosti, rekla je za RTV GEM Darinka Stanojević, kustos Moderne galerije.

Moderna galerija

Tokom sedam dana besplatnog programa, obeležavajući Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja, u preko 56 gradova i mesta širom Srbije, 122 učesnika, na preko 170 lokacija, pripremaju raznovrsne sadržaje. Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti samo tih dana, posetioci će biti u prilici da se uključe i u dodatne programe kao što su autorska i stručna vođenja, interaktivne radionice za decu i odrasle, predavanja, projekcije filmova, predstave i performanse, promocije knjiga, koncerti i druge aktivnosti. Program Moderne galerije ove godine biće prvi put organizovan bez radionica i gostujućih izložbi, najavila je za našu televizuju Darinka Stanojević, kustos Moderne galerije.

Darinka Stanojević
Darinka Stanojević

Kao jedinstvena mesta otkrića, muzeji nas uče o našoj prošlosti i otvaraju vidike za nove ideje – dva suštinska koraka u izgradnji bolje budućnosti. Ovogodišnja tema, proistekla iz teme Međunarodnog dana muzeja je moć muzeja.

Na zadovoljstvo publike ali i zaposlenih u okviru manifestacije u Modernoj galeriji biće realizovan i Francuski filmski karavan ciklus: Doba sazrevanja od 16 – 19. maja od 17.00 časova.

Vrata Moderne galerije u subotu 14. maja biće otvorena za posetioce od 17.00 do 20.00 časova.

 

 PRОGRAM MODERNE GALERIJE CENTRA ZA KULTURU LAZAREVAC

  1. maj od 17.00 do 20.00 časova – Evropska Noć muzeja

 Samostalni i obilasci uz stručno vođenje:

Izložbeni prostor

Izložba grafika „Odmeravanje vremena 2”, Nenada Grbića

Stalne postavke

Legat „Leposave Lepe Perović”, Kolekcija „Savremenici” i Kolekcija naivne umetnosti

 

Program manifestacije od 16 do 20. maja:

Izložbeni prostor

Izložba grafika „Odmeravanje vremena 2”, Nenada Grbića

10 – 23. мaj

Izloba Nenada Grbića

Legat „Leposave Lepe Perović”, Kolekcija „Savremenici” i Kolekcija naivne umetnosti

Moderna galerija poseduje bogatu kolekciju umetničkih dela jugoslovenske i srpske moderne i savremene umetnosti.  U osnovi kolekcije nalazi se Legat Leposave   Lepe Perović, o kojoj se galerija brine od svog osnivanja, koji u najvećoj meri sadrži dela tada jugoslovenskih autora: Petra Lubarde,  Milana Konjovića, Zore Petrović, Nedeljka Gvozdenovića, Mila Milunovića, Radojice Noe Živanovića,  Ivana Radovića, Đorđa Ilića, Peđe Milosavljevića, Ljubice Cuce Sokić, Lazara Vozarevića, Lazara Vujaklije, Voje Stanića i drugih.

Stručna vođenja:

16 – 20. maja od 15.00 – 16.30 časova

Tribinski prostor

Francuski filmski karavan. Ciklus: Doba sazrevanja (L’âge de raison),

16 – 19. maja od 17.00 časova

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA