U opštini Lazarevac nema afričke svinjske kuge

U Srbiji je zvanično potvrđen slučaj afričke svinjske kuge, ali epidemije nema. Bolest je registrovana na četiri farme u tri mladenovačka sela – Rabrovcu, Velikoj Krsni i Kusatku u prečniku od tri kilometra gde je proglašeno zaraženo područje. Na teritoriji Gradske opštine Lazarevac za sada nema obolelih životinja od ove izuzetno zarazne bolesti. U slučaju pojave ili sumnje na ovu bolest, svi vlasnici koji su svoje svinje već vakcinisali dobiće nadoknadu štete, kažu nam u veterinarskoj stanici Art medika vet iz Stepojevca.

Afrička svinjska kuga nije opasna po ljude i od nje oboljevaju prvenstveno domaće i divlje svinje. Bolest je izuzetno zarazna. U pitanju je jako otporan virus u spoljašnjoj sredini a bolest se širi kontaktom sa životinje na životinju a može i preko hrane i vode.

Bolest afričke svinjske kuge počinje iznenada, sa velikim uginućem, bez kliničkih simptoma, životinje masovno uginjavaju. U slučaju ove bolesti, životinje gube apetit, imaju dijareju i teško dišu. Ukoliko neke od ovih simptoma primete, vlasnici domaćih životinja treba da se obrate ovlašćenoj veterinarskoj stanici. Jedan od najčešćih načina prenošenja afričke svinjske kuge je šverc svinja, kaže nam veterinar Saša Marković.

Saša Marković, veterinar
Saša Marković, veterinar

Afrička svinjska kuga prvi put se pojavila 1909. godine u Keniji a njena virusna etiologija je potvrđena 1921. Endemski se javlja u subsaharskoj Africi, Sardiniji i jednom delu Kavkaza. Prvi put se u Gruziji i Rusiji javlja 2007. godine, od kada se ova bolest širi dalje.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA