Udruženje lovaca „Kolubara“ obeležilo lovačku slavu Svetog Jevstatija Plakida

Sekcija „Junkovac“, Udruženja lovaca „Kolubara“ Lazarevac obeležila je tradicionalno lovačku slavu Svetog Jevstatija Plakida. Slavi čiji je domaćin Radiša Sinđelić, prisustvovao je veliki broj lovaca, rukovodstvo udruženja i GO Lazarevac. Predsednik udruženja Tomislav Rikanović najavio je da će 05. oktobra u Centru za kulturu Lazarevac biti obeleženo 120 godina od osnivanja lovačkog udruženja u našoj opštini i tom prilikom nagrađeni svi koji su doprineli uspešnom funkcionisanju.

Svetog Jevstatija Plakidu, lovci pravoslavnih zemalja slave 3. oktobra, po novom kalendaru i najveći je lovački praznik u Srbiji. Sa dosta dugom tradicijom u velikom broju udruženja u Srbiji na svečani način slavi se Sveti Jevstatije koji je bio strastveni lovac i vojskovođa. Svoju slavu obeležilo je i udruženje „Kolubara“ Lazarevac.  Domaćin ove godine bila je sekcija Junkovac, a predsednik udruženja Tomislav Rikanović je čestitajući slavu najavio tokom oktobra i dva značajna događaja za lovce, obeležavanje 120 godina lovačkog društva u Lazarevcu 05. oktobra i početak lovne sezone na fazansku divljač 20. oktobra.

Tomislav Rikanović, predsednik udruženja "Kolubara"
Tomislav Rikanović, predsednik udruženja „Kolubara“

Udruženje lovaca „Kolubara“ Lazarevac okuplja oko 750 članova, a sekcija Junkovac oko 115 članova. Domaćin slave Radiša Sinđelić im je poželeo lovačku sreću pred novu sezonu.

Radiša Sinđelić, domaćin slave
Radiša Sinđelić, domaćin slave

Legenda kaže da, polazeći jednom u lov na hrišćanski praznik Veliki petak, Sveti Jevstatije naiđe u šumi na jelena. Božijom pomisli pojavi se svetao krst među rogovima jelena i dođe mu glas Gospodnji pozivom da ode svešteniku hrišćanskom i da se pokrsti. Plakida pojavu posluša, ode i pokrsti se, zajedno sa ženom i dva sina. Na krštenju dobi ime Jevstatije. Već u trećem veku po Hristovom rođenju, lovci Hrišcanski počeli su slaviti Sv.Evstatija, kao velikomučenika i zaštitnika lova po svim oblastima Rimskog carstva i tako do dana današnjeg.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA