Veliki petak u domaćinstvu Zagorke Uskoković

Jedan od najlepših i najradosnijih srpskih običaja, koji se nije iskorenio čak ni u gradovima, jeste farbanje jaja za Vaskrs. Vredna domaćica, po ustaljenoj tradiciji, uskršnja jaja boji na Veliki petak, u dan kada se, inače, ništa drugo ne radi, već su sve naše misli upućene na strašni događaj Hristovog nevinog stradanja i poniženja. Na taj dan prvo jaje se boji u crvenu boju koja simbolizuje krv Hristovu i to jaje se naziva čuvarkuća. Vrata svog doma na Veliki petak otvorila nam je domaćica Zagorka Uskoković predsednica Aktiva žena Lazarevca, koja je u svom domu okupila i ostale članice ove organizacije koje su nam pokazale razne tehnike ukrašavnja vaskršnjih jaja.

U način bojenja i šaranja uskršnjih jaja, koji se danas povezuje s narodnim umećem i veštinom, implementirana je arhaična tradicija srpskog naroda sa prepoznatljivim tragovima starih verovanja, ritualnih i magijskih radnji iz prošlih vremena. Među jednobojnim jajima najrasprostranjenije je ono bojeno crvenom bojom, mada se jaja boje i drugim bojama. Tradicija nalaže da se vaskršnja jaja boje upravo na Veliki petak. Ovu lepu tradiciju i običaj neguju sve domaćice a u svom domu u Lazarevcu Zagorka Uskoković okupila je svoje najmilije, prijatelje i saradnike koji su nam pokazali različite tehnike šaranja jaja. Starije domaćice i dalje najviše jaja boje u lukovini i na šporetu „smederevcu“ a tamo smo zatekli i našu domaćicu.

U eri interneta i savremenih tehnologija sve je više novih i modernijih načina šaranja jaja a najmlađi su nam otkrili na koji način oni boje jaja. Među okupljenima u domu Zage Uskoković našlo se četiri generacije a svako je imao svoj drugačiji, zanimljiv i svojstven način bojenja jaja.

Ipak stariji i dalje prednost daju tradiciji i kažu da bojenje jaja najlepše i svakako najzdravije u lukovini. Smatraju da je ovo jedan od najlepših praznika koje treba provesti u krugu porodice i složno.

U svakom kraju Srbije različito se obeležavaju ovi dani. Milica Stojanović iz udruženja „Etno domaćice“ kaže da se u Župskom Aleksandrovcu za ove dane prave pogače u koji se utisne crveno kuvano jaje.

Podršku ovim divnim domaćicama pružila je i Tamara Lučić iz udruženja „Klupko“ a s obzirom da i ova mlada dama neguje tradiciju i običaje, ona će za Vaskršnje praznike ofarbati oko 150 jaja.

Vaskrs je najradosniji i definitivno najšareniji praznik koji se kod nas slavi, a glavna dekoracija na trpezama i stolovima svakako su ofarbana, šarena jaja. Međutim, složićete se da nije dovoljno samo ofarbati jaja, već ih je potrebno i adekvatno postaviti kako bi njihova lepota što bolje došla do izražaja. Korpice za jaja su neizostavni deo dekoracije a jedna mlada dama pravi ih od starih novina.

Vaskrs je svakako jedan od radosnijih praznika u pravoslavlju. Za Vaskrs su, takođe, vezani lepi običaji u našem narodu. U celom hrišćanskom svetu, pa i kod nas Srba, za ovaj praznik je vezan običaj darivanja jajima koje je simbol obnavljanja prirode i života.  Praznik treba provesti u krugu porodice i u slozi. Od ljudi koji su nas ugostili i otkrili nam svoje tehnike šaranja jaja naučili smo da su upravo sloga, ljubav i porodica prave vrednosti koje treba negovati tokom Vaskrsa već i tokom svih dana u godini.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA